Glas Javnosti

POSLODAVCI MORAJU DA RADNICIMA NA TERENU TOKOM VRUĆINA OBEZBEDE USLOVE ZA RAD: Pobediti plus 40 ISPOD ŠLEMA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srbiju su došle paklene vrućine a sa njima i teškoće za radnike koji svoj rad obavaljaju napolju na trenu. Naravno, postoje zakonom propisane mere kojih poslodavac mora da se pridržava da se radnicima omogući lakši rad tokom visokih temperatura.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podsetilo je poslodavce u Srbiji da obavljanje poslova na otvorenom u narednim danima kada se prognoziraju temperature i iznad 40 stepeni u pojedinim delovima zemlje, treba prilagoditi uslovima visokih temperatura.

Ministarstvo je podsetilo podlodavce i zaposlene da je Vlada Srbije 2007. donela Preporuku da poslodavci organizuju rad na otvorenom tako da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme spoljnih temperatura iznad 36 stepeni, “a naročito u periodu od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada”, podseća se u saopštenju.

Kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri visokim temperaturama poslodavci su dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise.

Obaveza poslodavca jeste da Aktom o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini proceni rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih što se odnosi i na rad na otvorenom pri visokim temperaturama, navedeno je u saopštenju.

 pixabay

Preventivne mere za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama

1. Organizacija rada
– Izbegavanje rada u najtoplijem delu dana (od 11 – 16 časova, u skladu sa Preporukom Vlade Republike Srbije, ukoliko to dozvoljava proces rada);

– Organizovati rad po smenama;

– Uvođenje dodatne radne snage;

– Preraspodela obavljanja poslova – teži deo posla obavljati u hladnijem delu dana;

– Praviti češće pauze uz obezbeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka;

– Izvršiti obuku zaposlenih za pružanje prve pomoći;

– Zaposlenima se mora omogućiti da tokom odmora (pauze) mogu skinuti sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu;

– Obezbediti odgovarajući prostor gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i odmore;

– Izvršiti aklimatizaciju zaposlenih na uslove pri visokim temperaturama.

2. Osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad
Pored osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad, poslodavac treba da:

– upozna zaposlene sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama;

– obavezno daje informacije o rizicima po zdravlje i život zaposlenih pri izlaganju visokim temperaturama;

– upoznaje zaposlene sa opasnostima uzimanja lekova koji onemogućavaju ili usporavaju aklimatizaciju.

pixabay

3. Sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu i/ili radna odela

Pored sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu na otvorenom pri visokim temperaturama, ukoliko je to moguće, zaposlenima treba obezbediti:

– letnja odela, kape, marame i sl.;

– da nose laganu, svetlu i komfornu odeću od prirodnih materijala;

– da nose kape, marame ili lagane šešire širokog oboda za glavu koje prekriva i vrat, ukoliko zaposleni nije obavezan da nosi sredstvo i opremu za ličnu zaštitu glave.

4. Prevencija zdravstvenih problema
– Unositi dosta tečnosti. Ako fizička aktivnost traje kraće od 60 minuta dovoljno je piti običnu vodu da se nadoknadi izgubljena tečnost, a kada fizička aktivnost traje duže od 60 minuta više nije dovoljna obična voda za nadoknadu tečnosti jer su se obilnim znojenjem izgubili i elektroliti, pa se preporučuju pića sa dodatkom ugljenih hidrata i elektrolita. Da bi se sprečila dehidracija važno je:

unositi najmanje dva litra vode na dan;izbegavati napitke sa kofeinom, alkoholom, gazirana pića i sportske napitke sa puno šećera jer sadrže sastojke koji izazivaju dehidraciju;unositi na svakih 15 – 20 minuta po jednu čašu rashlađene vode.

pixabay

– Praviti česte pauze u hladovini ili u rashlađenim prostorijama;

– Pravilna ishrana – izbegavati tešku i obimnu hranu, jesti sveže voće i povrće. Preporučuje se da se u ishrani pre svega koriste sveže voće i povrće, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, hleb u manjim količinama i riba i morski plodovi, a ne preporučuje se teška i masna zapržena jela, crveno i sušeno meso, konzervirana hrana i konzumiranje u većim količinama slatkiša i namirnica koje sadrže rafinisan šećer i zasićene masnoće;

– Koristiti zaštitnu kremu za sunce;

– Pružiti odgovarajuću prvu pomoć.

Ovim smernicama su date osnovne informacije koje bi trebalo da pomognu poslodavcima i zaposlenima kada se rad obavlja na otvorenom pri visokim temperaturama, odnosno navedene informacije imaju za cilj da se rizik po zdravlje zaposlenih snizi na prihvatljiv nivo.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR