Glas Javnosti

ПОСЛЕ „ПОБЕДНИКА“ НА РЕДУ ЈЕ КНЕЗ МИХАИЛО: Почиње сређивање још једног споменика у Београду

Društvo
Autor: Националист

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је данас да сутра почињу радови на чишћењу, рестаурацији и конзервацији споменика кнезу Михаилу на Тргу Републике.

„То је још један споменик који ћемо рестаурирати у центру града. Након Споменика захвалности Француској, који је прошле године потпуно рестауриран и враћен на свој постамент, и Победника, који је успешно рестауриран пре неколико недеља, дошао је на ред и један од наших најпознатијих споменика”, рекао је Весић за Тањуг.

Он је навео да вредност свих радова износи 3,7 милиона динара без ПДВ-а, и најавио да ће радови ће бити завршени 1. маја.

„За мајске празнике ћемо имати и потпуно рестауриран споменик на сређеном Тргу Републике”, истакао је Весић.


Споменик, који чини фигура кнеза Михаила на коњу, налази се на Тргу Републике од 1882. године, а радио га је познати италијански скулптор Енрико Паци, док су рељефи рађени према цртежима архитекте Kонстантина Јовановића.

Весић је указао да је споменик од постављања свега два пута сређиван – конзервиран 1986. године и чишћен 1995. године.

„Од тада је прошло 25 година и сада је дошло време да се и он среди”, рекао је Весић.

Он је појаснио да, за разлику од Победника, споменик на Тргу приликом рестаурације неће бити скинут са постамента.

Тако ће сутра око споменика бити подигнута ограда, мермерни постамент биће заштићен и затим ће се поставити одговарајућа скела.

„Биће уклоњени наталожени отпаци из окружења и са површине прашина. Затим ће уследити прање споменика деминерализованом водом и одговарајућим растворима. Биће и премазан заштитним бојама, које ће га заштити од новог кородирања”, објаснио је Весић.

Он је додао да на споменику има оштећења од метака, јер су се на Тргу Републике водиле борбе за ослобођење Београда у Другом светском рату, што ће, каже, такође бити санирано.

Према његовим речима, у оквиру каменорезачких радова извршиће се облагање бордура жардињера на постаменту споменика, како би се добио првобитан изглед, са уклапањем у постојеће стање.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR