Glas Javnosti

POVEĆAN BROJ OPERACIJA U SRBIJI: Pomognite i dajte krv

Društvo
Autor: Glas javnosti

Institut za transfuziju krvi poziva građane da dobrovoljno daju krv jer je poslednjih sedmica povećan broj operacija koje su prethodno bile odložene zbog koronavirusa ali i saobraćajnih nezgoda.

Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi je za Tanjug rekla da su rezerve krvi za sada relativno stabilne, ali da su najpotrebnije krvna grupa A pozivitna, koja je najčešća, kao i najređa, B pozitivna.

Poslednjih sedmica povećan je broj operacija koje su prethodno bile odložene zbog koronavirusa, ali i saobraćajnih nezgoda, pa iz Instituta za transfuziju krvi apeluju na sve građane da dobrovoljno daju krv kako bi se povećale zalihe.

Antuljeskov je ukazala da je ovog, kao i svakog leta, bio smanjen broj davalaca krvi, ali da je bio smanjen i broj pacijenta koji su imali potrebu za transfuzijom, jer su, podseća, mnogi centri bili pretvoreni u kovid bolnice.

Navela je da je krv bezbedno dati u doba korone. Kriterijumi za davaoce krvi su strogi, ali nema dodatnih analiza, pa se pored popunjavanja upitnika, oslanjaju i na svest i savest davaoca.

Kako je pojasnila, kod prehlade i respiratornih infekcija praćenih temperaturom, sada je umesto dve nedelje po ozdravljenju davaoca, kako je bilo ranije - potrebno mesec dana.

Antuljeskov je rekla da ukoliko je neko ko želi da da krv, bio u zemlji koja je pogođena virusom, mora da prođe mesec dana da bi mogao da donira krv.

Slično je i u slučaju da je dobrovoljni davalac imao kontakt sa zaraženom osobom - krv može dati nakon mesec dana od poslednjeg kontakta, dodala je ona.

Svi dobrovoljni davaoci krv mogu dati na Institutu za transfusiju krvi, svakog radnog dana od sedam do 19 sati, kao i u Urgentnom centru, pet radnih dana u sedmici od 10 do 15 sati.

Takođe, Institut za transfuziju krvi organizuje i akcije dobrovoljnog davanja krvi u gradovima Srbije, u svom transfuziomobilu.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR