Glas Javnosti

POSKUPLJUJU JAJA PRED USKRS : Cena možda ode i na 50 dinara po komadu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Veći izvoz jaja iz Srbije prouzrokovao je rast cena na domaćem tržištu, a analitičari procenjuju da bi tokom uskršnjih praznika zbog očekivanog daljeg rasta mogli da izdvajamo i do 40 ili 50 dinara po komadu, izjavio je pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije (PKS) Bojan Stanić.

Usled inflatornog pritiska cene prehrambenih proizvoda porasle su u proseku za 25 odsto, dok cene mlečnih proizvoda, u okviru kojih se ubrajaju jaja, porasle su u proseku za 40 odsto, kaže Stanić u izjavi za Tanjug.

On je porast cena životnih namirnica objasnio kombinacijom nekoliko faktora, kao što je pojava bolesti živine u Evropi, što je prouzrokovalo smanjenje ponude jaja na evropskom tržištu, a to je dovelo do veće tražnje za jajima iz Srbije. U tom slučaju domaći izvoznici se preorijentišu na tržišta gde je cena veća, pa samim tim raste i cena na domaćem tržištu, istakao je Stanić.


- Neki kažu da može doći do cene od 40 ili 50 dinara po komadu pred uskršnje praznike i ono što se procenju jeste da će upravo biti manja potrošnja jaja, u odnosu na prethodne godine, što govori o padu kupovne moći i što je naravno u ovoj celoj priči i najtužnije - rekao je on.

Na pitanje kako je došlo do poskupljenja luka na 150 do 200 dinara po kilu, Stanić kaže da naša domaća proizvodnja nema dobre uslove skladištenja luka, pa samim tim je problem da se on očuva na duži vremenski perod, što je dovelo do toga su zalihe prošlogodišnjeg roda manje.

- Mi uvozimo i iz regiona, što utiče na rast cene, a s ozbirom da imamo manju domaću ponudu, a proizvođači koji imaju na skladištima manje luka iz prošlogodišnjeg roda sada koriste trenutak da to prodaju po višim cenama, što je naravno u skladu sa slobodnim tržištem - izjavio je Stanić i kaže da postoji sezonski faktor, kada cena prošlogošnjeg luka počne da raste pred dolazak novog roda, što se upravo dešava u ovim mesecima.Glas javnosti/24sedam

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR