Glas Javnosti

Pošiljke u Srbiji u proseku putuju tri dana, a najduže od jugoistoka do zapada Srbije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prosečno vreme prenosa pismonosnih pošiljki u Srbiji je 3,08 dana, a prioritetnih pisama 2,7 dana, objavila je Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL.

U okviru izveštaja o merenju brzine prenosa pošiljki za 2023. godinu, koje je za RATEL tokom prošle godine sprovela beogradska kompanija TCOM, navedeno je i koliko je dana bilo potrebno pošiljkama da stignu do različitih regiona u okviru Srbije, a najduže su putovale pošiljke poslata iz jugoistočne za zapadnu Srbiju – čak 10 dana.
U okviru izveštaja objašnjena je i metodologija merenja koje je trajalo tokom cele prošle godine: naime, poslato je ukupno 10.000 "običnih" i 1.466 prioritetnih pisama, a potom je računato realno vreme uručenja u urbanim i ruralnim područjima.

Kada je reč o običnim, odnosno "neregistrovanim pismonosnim pošiljkama", utvrđeno je da je prosečno vreme "prenosa" 3,08 dana, kao i da je 49,51 odsto poslatih običnih test pisama uručeno u roku od dva dana, 67,98 odsto u roku od tri dana, a 88,69 odsto u roku od pet dana.
Najinteresantniji deo istraživanja odnosi se na vreme putovanja pisama između 13 geografskih oblasti ili regiona u okviru Srbije.
Rekorder po dužini trajanja puta je pošiljka koja je poslata iz jugoistočne Srbije u region zapadne Srbije – trebalo joj je čak 10 dana da stigne na adresu. Dva dana manje trebalo je pošiljki koja je iz jugozapadne Srbije poslata na sever Banata, kao i iz jugostočne Srbije u Srem – i to osam dana.
Takođe, kako proizilazi iz merenja tokom 2023. godine, pošiljke poslate iz Beograda najduže putuju do Novog Sada.
Tim pošiljkama trebalo je 4,2 dana da budu uručene, dok su za tačno četiri dana stizala iz Beograda na adresu u kopaoničkom kraju. Iz glavnog grada pošiljke najbrže stižu u Pomoravlje i Zapadnu Srbiju, a zanimljivo je da pošiljke poslate iz Beograda na neku drugu adresu u prestonici u proseku stignu za tri dana.
Kada je reč o prioritetnim pošiljkama, tokom perioda merenja poslato je ukupno 1.466 test pošiljki, a izmereno je da im je u proseku trebalo 2,7 dana da stignu na adresu. Pokazalo se takođe da je 32,07 takvih pošiljki uručeno za jedan dan, 59,04 odsto za dva a 74,05 za tri dana.
Najduže u ovoj kategoriji su putovale prioritetne pošiljke iz jugozapadne Srbije za Srem – u proseku 5,7 dana.
Treba, inače, uzeti u obzir da se pošta ne isporučuje u sva mesta u Srbiji svakoga dana, te da se u ruralnim područjima dostavlja jednom, dva ili tri puta nedeljno, zavisi od mesta. Takođe, tokom istraživanja, izgubljeno je 697 pošiljki poslatih u okviru pomenutih 10.000, čiji je cilj bio testiranje brzine isporuke.


Glas javnosti/ O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR