Glas Javnosti

POSEDOVANJE ORUŽJA IMA SVOJA PRAVILA : Eksperti objasnili korake, jedna stvar je važna ako želite da budete vlasnik

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik Nacionalne asocijacije za oružje Zorica Subotić i direktor firme "Oružje" d.o.o. Željko Radošević bili su gosti Jutarnjeg programa na Kurir televiziji gde su objasnili ko sme da poseduje oružje.

Radošević ističe da prvo mora da se obavi lekarski pregled, kako bi se videli psihofizičko stanje osobe. Druga važna stvar je da ta osoba ne sme da ima bilo kakav dosije.

- Da bi neko dobio oružje prvo mora da obavi lekarski pregled. Potom, ne sme da ima dosije. Lekarski pregled obuhvata i pregled da li ima neke duševne bolesti, potom se proverava sluh i vid. Kada se uradi taj test, on se obnavlja posle pet godina. Svaše sa komšijom, emotivna rastrojstva su sve razlozi zbog kojih se oružje oduzima. Podatke koliko ima nelegalnih oružja u Srbiji nemamo. Kako je kod nas bilo dosta ratova, dosta je i oružja ostalo. Svi problemi koji se dešavaju dešavaju se sa ljudima koji nelegalno drže oružje - rekao je Radošević.


Psihofizički testovi moraju da se ponavljaju na svakih 5 godina. Ako porodica ili prijatelji primete sumnjivo ponašanje kod osobe koja poseduje oružje, u obavezi su da to prijave policiji prenosi Kurir

- Psihofizički testovi se ponavljaju na svakih pet godina. Međutim, zakon takođe predviđa da je izabran lekar obavezan da svaku promenu koju primeti u vidu nesposobnosti za držanje oružja prijavi policiji. Onda policija radi svoj deo posla. Ako neko od poznanika, komšija primeti neku promenu u ponašanju te osobe koja ima oružje, dužna je da to prijavi policiji. Policija može držati tu osobu u pritvoru dokle god se ne sredi to stanje. Ako procene da osoba ne može da drži oružje, ono se otuđi - rekla je Zorica Subotić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR