Glas Javnosti

PORUKE I ZAHTEVI VIDOVDANSKOG PROTESTA: DOSTA SA NASILJEM NAD SRBIMA I SRAMOTNOM POLITIKOM NA KOSOVU I METOHIJI! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Državni organi Srbije moraju hitno da preduzmu sve potrebne mere i aktivnosti radi zaštite srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, istaknuto je na Vidovdanskom protestu održanom sinoć u centru Beograda.

Te mere, kako je naglašeno na protestu održanom pod nazivom: “Dosta s terorom nad Srbima na Kosovu i Metohiji” podrazumevaju, između ostalog, plan i podršku samoorganizovanju i samozaštiti Srba, pre svega povratkom civilne zaštite koja je ukinuta 2013. godine na osnovu Briselskog sporazuma.

Zatraženo je i organizovanje izbora u svim opštinama sa srpskom većinom na osnovu zakona Srbije, kao i da se ponište svi briselski sporazumi (2013, 2015. i 2023. godine) i njihovi prateći dokumenti.

Među zahtevima upućenim ka državnim organima Srbije su i da se što hitnije sazove sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi se iznele činjenice o permanentnom albanskom teroru u pokrajini i doneli zaključci o obavezama civilne i vojne misije UN na osnovu Rezolucije SB UN br. 1244.

Zahtevano je da se utiče na međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji da obezbede slobodu kretanja preko administrativne linije, kao i da se pregovarački proces o političkom rešenju tekuće krize i statusnog pitanja vrati u Ujedinjene nacije.

– Ove zahteve upućujemo organima Srbije koji su Ustavom i zakonima obavezni da vode državnu politiku na Kosovu i Metohiji. Decenijski poraz ove politike potiče od uzurpacije odgovarajućih državnih funkcija od strane predsednika Republike Aleksandra Vučića. Njegovo odstranjenje iz kosmetske politike osnovni je uslov odbrane i spasavanja naše južne pokrajine – istaknuto je u zahtevima koji su pročitani na protestu.

Protest je počeo ispred crkve Svetog Marka, a završen nakon protestne šetnje ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Na protestu su govorili profesori sa Univerziteta u Beogradu Časlav Koprivica, Ratko Ristić i Slobodan Samardžić, kao i prof. Mitra Reljić iz Severne Mitrovice, student sa Kosova i Metohije Stefan Đorđević, lingvista dr Rada Stijović i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.

Protest je organizovao Pokret za odbranu Kosova i Metohije, u saradnji sa Srpskim pokretom Dveri i Srpskom strankom zavetnici.

Povod za protest su pogromi koji se već nedeljama svakodnevno vrše nad Srbima na Kosovu i Metohiji, a neposredni cilj skupa je, pored izražavanja najodlučnijeg negodovanja zbog tamošnjih dešavanja, ispostavljanje zahteva srpskim vlastima, koje se u najtežoj krizi u našoj južnoj pokrajini od agresije 1999, drže sramotno, kukavički, a, u najmanju ruku, objektivno idu naruku akterima albanskog paradržavnog terora, kao i njihovim pomagačima i nadzornicima iz NATO, istakli su organizatori protesta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR