Glas Javnosti

PORUKA PATRIJARHA: Sveti Sava je uveo naš narod u veru koja je smisao postojanja (FOTO+VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Više stotina vernika okupilo se u hramu Svetoga Save u Beogradu, gde je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio Svetu liturgiju u ime sveštenog spomena na Svetog Savu.

Patrijarh SPC Porfirije poručio je u Hramu svetog Save, čiji se praznik danas slavi, da je prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj ustanovio sistem vrednosti - Svetosavlje kroz koji je naš narod vekovima gradio svoje duhovno biće i kult, svoju veru i kulturu, koja je prevazišla nacionalne granice.

Na prazničnoj liturgiji u Hramu svetog Save na Vračaru se zajedno molilo i pričestilo više hiljada građana, učenika i roditelja sa decom, a među njima je bio i najbolji teniser sveta Novak Đoković.

Patrijarh Porfirije je, nakon molitvenog dela, tokom propovedi čestitao školsku slavu Svetog Savu svim prisutnima i ostalim pravoslavnim vernicima širom zemlje i regiona.

- Danas se radujemo kao hrišćani, ali se radujemo i kao pravoslavni Srbi, jer danas slavimo rodonačelnika našeg roda. Slavimo onoga koji je ustanovio sistem vrednosti po kome se rađamo živimo i odlazimo sa ovoga sveta - kazao je Porfirije.

Zahvaljujući temeljima koje je postavio sveti Sava, istakao je Porfirije, srpska kultura prevazišala je nacionalne granice i postala deo sveopšte i svečovečanske baštine.
7886_14_f_bNaveo je da se o ovom svetitelju može govoriti sa raznih aspekata, od toga da je bio mudar čovek, preko toga da je bio veliki diplomata i gradio mostove između ljudi i naroda, do toga da je gradio puteve, mostove i škole, kao i organizovao ekonomski život svoga naroda.

- Možemo govoriti da je sveti Sava bio čovekoljubiv, filantrop i mirotvorac koji nije razlikovao ljude, već je u svakom gledao ikonu Božiju i jednako vrednog čoveka pred Bogom - rekao je patrijarh.

Takođe, istakao je da je sveti Sava na svom putu sretao ljude drugih religija i kultura, koji su ga istinski voleli, kao i kroz njega poštovali naš narod.

Osvrnuo se na to da se liturgija danas održala u sabornom hramu posvećenom ovom svecu i naglasio da se jačina naše vere ogleda u tome što je hram nikao na mestu gde su davno hteli da obezvrede značaj svetoga Save za srpski narod.
7875_1_f_b

Takođe, Porfirije je rekao da je sveti Sava prosvetitelj, jer je svom narodu utemeljio pravoslavnu veru, koja predstavlja „poverenje u Božiju promisao i ljubav“.

- Sveti Sava je uveo naš narod u veru koja je smisao postojanja, a ne tek neka metafizička sila - poručio je Porfirije i istakao da nam danas naša vera omogućava da rastemo u ljubavi, praštanju i miru.

Porfirije se učenicima obratio toplim rečima i tonom bliskom deci, te ih posavetovao da se, kada god imaju neki problem, molitvom obrate za pomoć duhovnom ocu srpskog naroda - Svetom Savi.

BONUS VIDEO: Specijalista genetike o ulozi gena i kako ih iskoristiti

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR