Glas Javnosti

PORUKA IZ VISOKIH DEČANA: DRAMATIČAN PORAST TENZIJA, molimo se da se sačuvaju ljudski životi!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zbog porasta tenzija u Severnoj Mitrovici oglasili su se i iz manastira Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji.

Situacija u Severnoj Mitrovici je na ivici značajne eskalacije nakon jutrošnje oružane policijske akcije kosovskih vlasti, a izveštaji o hapšenjima, upotrebi suzavca i rastućem broju ljudi koji se okupljaju na ulicama u znak protesta, signaliziraju dramatičan porast tenzija, saopštio je manastir Dečani.

„Molimo se da se spreči bilo kakav gubitak ljudskih života. Takvo nepromišljeno ponašanje je slično igranju šibicama pored zapaljive kutije. Uprkos brojnim međunarodnim apelima za deeskalaciju, kosovske vlasti su izgleda rešene da slede pravac koji preti da podstakne međuetnički sukob sa nepredvidivim ishodima za sve uključene strane“, navedeno je na Tviter profilu manastira Dečani 

Dodaju da je neposredan međunarodni odgovor imperativ da bi se sprečila kriza.

„Ključno je da se čuju umereni glasovi, a ne samo zapaljivi izveštaji ratnohuškačkih medija. Rešenje kosovskih pitanja leži u nastavku dijaloga i nepokolebljivom poštovanju ranije uspostavljenih sporazuma. Ovo posebno uključuje Zajednicu srpskih opština (ZSO), za koju se takođe zalažu SAD i EU. Ovo je bilo dosledno naglašeno tokom mirnih protesta kosovskih Srba poslednjih dana“, navode iz manastira Dečani.

Glas javnosti/S04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR