Glas Javnosti

PORUČUJU DA JE BEOGRAD SLEDEĆI: Proizvođači mleka danas blokiraju most u Šapcu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Proizvođači mleka blokiraće most u Šapcu, nezadovoljni odnosom mlekara i države prema tom sektoru proizvodnje, rekao je danas predsednik udruženja Dejan Trajković.

On je za Betu rekao je da je neposredan povod za sutrašnji protest kašnjenje mlekara s isplatom otkupljenog mleka oko mesec dana s obrazloženjem da su im magacini puni tog proizvoda.

- Nikad nije bio veći haos u sektoru proizvodnje mleka. Separatne mere zaštite od uvoza mleka i sira po damping cenama iz EU, koje su nedavno uvedene, nisu dale nikakve rezultate i na to smo upozorili odmah po njihovom donošenju. Ne možemo da shvatimo da država toliko ne razume problem sa proizvodnjom mleka - rekao je Trajković, koji ima farmu krava kod Pančeva, prenosi portal Ekapija.


Dodao je da je prelevman (zaštitna taksa) na uvoz kačkavalja iz EU od 30 dinara po kilogramu "nikakva zaštita" i da mora da bude bar 350 dinara po kilogramu, da mora da se donese celokupan paket zaštite, a ne kao sada kada su za uvoz mleka i sira ostale otvorene granice ka Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Prelevman na uvoz mleka iz EU koji je nedavno uveden iznosi 15 dinara po litru. Proizvođači u Srbiji za litar najkvalitetnijeg mleka dobijaju od mlekara maksimalno do 75 dinara po litru, a u prodavnici je najmanje duplo skuplje.

Trajković je rekao da je samo u januaru uvezeno 1.370 tona sira što je, kako je ukazao, oko 14 miliona litara mleka, za koliko je smanjen otkup na domaćem tržištu. Mleko i sir, prema njegovim rečima, uvoze i trgovački lanci i mlekare.


Proizvođači mleka, kako je rekao, traže sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a ako se ne odazove, sledeći protest će biti u Beogradu.

Ministarska poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je pre dva dana na Kopaonik biznis forumu rekla da je "država ove godine krenula da se ozbiljno bavi strateškim ciljevima poljoprivrede i stočarstvom koji je bilo zapušteno i da je pravi momenat da se mladi vrate na selo".

Protest, okupljanjem proizvođača mleka koji će blokirati saobraćaj na mostu u Šapcu počinje sutra u 13 sati i trajaće do 15 sati.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR