Glas Javnosti

Porodiljsko odsustvo će trajati duže, najavljuje ministarka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Da majke ne bi tražile druge načine da odsustvuju sa posla i uzimaju bolovanja dok dete sa godinu dana ne primi sve vakcine, biće razmotrene sve mogućnosti da se ženama s decom pomogne

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić ocenila je da bi trend smanjenja broja stanovnika trebalo da stane i navela da je za obnavljanje stanovništva potrebno da prosečan broj dece po ženi bude 2,1, dok je u Srbiji sada 1,5.

Ministarka Kisić je za Tanjug rekla da nije iznenađujuće što prema prvim podacima rezultati popisa pokazuju da je u Srbiji 700.000 manje stanovnika nego 2011. godine i dodaje da se poslednjih decenija srećemo sa depopulacijom i to ne samo u Srbiji već i u većini razvijenih evropskih zemalja. – Sada je vreme da svi postanemo svesni toga i da taj trend stane – kazala je Kisićeva primetivši da kao što depopulacija nije nastala juče tako ni problem ne može da se reši brzo.


Kisićeva je podsetila da je država uradila mnogo i prethodnih godina kako bi stimulisala mlade ljude da se rađa što više dece. U tom smislu pomenula je da je prošle godine dva puta promenjen zakon kojim su povećana finansijska izdavanja za porodilje i trudnice, novorođenu decu. – Imamo po prvi put jednokratnu pomoć za drugo i treće dete. Za treće dete dobija se 1,7 miliona podeljeno na 10 godina, a za četvrto 2,5 miliona dinara podeljeno na 10 godina. Imamo i subvenciju za stanove za majke koje nemaju nekretninu na teritoriji naše zemlje, a to je do 20.000 evra – kazala je ministarka.

Navela je i da do sada postoji 60 pozitivnih rešenja za subvenciju majkama za stanove i dodala da su na početku primene primećeni nedostaci koji su rešavani u hodu. – Nađen je način da sve majke koje su ispunjavale uslove u trenutku rođenja deteta dobiju podršku – dodala je Darija Kisić i istakla da se razmatraju načini za rešavanje pitanja porodiljskog odsustva tako da ono traje duže od nepunih 11 meseci, koliko je sada. – Majke traže druge načine da odsustvuju sa posla, uzimaju neka druga bolovanja, a znamo i da za upis u vrtić su potrebne vakcine koje mogu da se prime tek posle 12 meseci života. Trebalo bi razmotriti pomeranje tačke u odnosu na ono kada je dete došlo na svet, a posebno kod prevremeno rođene dece, gde se mora uzeti u obzir dužina hospitalizacije deteta. Gledaćemo i da sprovedemo neke konkretne korake – najavljuje ministarka.


Kaže da ima prostora i za poboljšanje uslova preduzetnicama, odnosno za njihovo izjednačavanje sa majkama koje su u radnom odnosu i to počev od perioda kada su na trudničkom, pa do porodiljskog bolovanja. Navela je i da je potrebno da očevi primaju naknadu kada majka mora da se vrati na posao, a oni ostaju da brinu o detetu.

Na pitanje o povećanju dečjeg dodatka Kisićeva kaže da je apsolutna vrednost novca mala, ali da je cilj prevashodno da ima što manje dece koja žive u porodicama kojima je potreban dečji dodatak. – Napominjem, apsolutna vrednost jeste mala, ali uz različite druge podsticajne mere trudićemo se da podrška za takve porodice bude što veća – kazala je Kisić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR