Glas Javnosti

LEPA VEST ZA BUDUĆE MAJKE: Porodilje više ne mogu primati naknadu manju od minimalca

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji predviđa da pun mesečni iznos naknade zarade porodilja, odnosno plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava

Prema novom zakonskom rešenju, porodilje više ne mogu primati naknadu manju od „minimalca“ koji je bio utvrđen pre početka porodiljskog odsustva, saopštila je Vlada.

Navodi se da će svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva, koje traje od dana njegovog otpočinjanja, 28 dana pre termina za porođaj do tri meseca života deteta, ostvarivati naknadu zarade u visini minimalne zarade utvrđene na dan otpčinjanja odsustva.

Ostale naknade po osnovu rođenja, nege deteta i posebne nege deteta, može ostvariti i majka koja je u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta bila poljoprivredni osiguranik, piše Nova.

Vlada je navela da je brisana odredba kojom nije bilo moguće istovremeno korišćenje prava na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i dodatka za pomoć i negu koje dete ima po osnovu invaliditeta. Sada roditelji ta prava mogu koristiti istovremeno, odnosno kumulativno.

Od 1. januara 2022. godine zaposlene žene, žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Srbiji, moći će da ostvare naknadu zarade i ostale naknade u visini do pet prosečnih zarada na dan otpočinjanja odsustva. Vlada je usvojila Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, čijom će se primenom, kako se navodi, omogućiti da u slučaju poremećaja cena određenih proizvoda na tržištu država interveniše i na taj način zaštiti poljoprivredne proizvođače. Ovim zakonskim okvirom biće omogućeno da se trgovina između proizvođača i otkupljivača reguliše ugovorima i na taj način izbegnu zloupotrebe i šteta za same proizvođače, smatra Vlada.

Usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, zatim Predlog zakona o studentskom organizovanju, kao i Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine.

Članovi Vlade usvojili su i Predlog zakona o metrologiji i Fiskalnu strategiju za 2022. godinu sa projekcijama za 2023. i 2024. godinu u cilju utvrđivanja makroekonomskog okvira, mera fiskalne politike i projekcija fiskalnih agregata u srednjoročnom periodu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR