Glas Javnosti
posta

PORFIRIJE SE NAPIO VODE SA ČESME KOD BEGOVE DŽAMIJE: Čuvajte pravoslavnu veru i živite po njenim načelima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Patrijarh srpski Porfirije je prošetao centrom Sarajeva, pio vodu sa česme na Baščaršiji i imao najlepše reči o Sarajevu i onima koji u njemu žive.

Služio je liturgiju u Sabornoj crkvi, a okupljenom narodu u Istočnom Sarajevu poručio da čuva pravoslavnu veru i živi po njenim načelima.

Bogoslov Darko Đogo za Sputnjik kaže da poseta Porfirija Sarajevu smeta političkoj eliti u Bosni i Hercegovini, jer je on, u simboličkom smislu, jedina, apsolutno nesporna figura koja ujedinjuje svakog Srbina. Boravak patrijarha srpskog Porfirija je ili nasilno minimalizovan ili doveden u politički kontekst na medijima bliskim ekstremnim krugovima u Sarajevu.

Iako je Bakir Izetbegović uputio dosta teške reči na račun SPC, Patrijarh je ostao iznad svega toga, kao i ranije, potrudio se da ne bude akter u svakodnevnoj politikantskoj razmeni prljavih udaraca - i predvodio svoju pastvu.

Iz okolnih mesta sjatili su se vernici, nekadašnji stanovnici nekadašnjeg Sarajeva, grada čiji je karakter temeljno promenjen.
„Plima radosti, ali i divnog srpskog dostojanstva koja se vidi u svemu što patrijarh Porfirije kaže i gde se pojavi, sve nas je obuzela. To je očekivano, ne samo zbog prirode prvog među jednakima, koji veru i svedoči, nosi pravi smisao reči harizma – dar, od Boga, već zbog činjenice da Crkva ostaje dosledna, ne ponaša se kao aktivni politički faktor.

(Glas javnosti)
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR