Glas Javnosti

Porast inflacije u Francuskoj u maju na 2,7%

Društvo
Autor: Glas javnosti

Inflacija u Francuskoj ubrzala se prvi put ove godine, što je dodatno povećalo sumnje u to da će pritisci na cene evrozone ostati visoki i iznova otvorilo pitanje da li će i koliko ECB snižavati kamatne stope ove godine.

Potrošačke cene u drugoj po veličini ekonomiji evrozone porasle su 2,7% u godini do maja, u odnosu na 2,4% u aprilu, prema podacima nacionalne statističke agencije u petak. Ekonomisti koje je anketirala agencija Reuters očekivali su čitanje od 2,5%, prenosi Financial Times.
Očekuje se da će doći do sličnog povećanja rasta potrošačkih cena u celoj evrozoni na 2,5% kada ti podaci budu objavljeni kasnije u petak. Od ECB se očekuje da će sledeće nedelje početi da smanjuje referentnu kamatnu stopu na depozite sa rekordna četiri odsto.

Nakon što su Nemačka i Španija objavile sličan porast, analitičari prognoziraju da će podaci za u evrozonu pokazati rast inflacije na 2,5%, posle 2,4% u aprilu. Uključujući francuske brojke, Bloomberg Economics Novcast model predvideo je inflaciju od 2,6%.
Iako se to udaljava od cilja ECB od dva odsto godišnje inflacije, očekuje se da će se dezinflacija nastaviti kasnije ove godine i zvaničnici će verovatno početi sa smanjenjem stope na depozite koje su najavili za 6. jun.
Međutim, brži rast cena može da oteža dalje poteze ECB. Investitori računaju na dva smanjenja ove godine, sa šansom jedan prema tri za treće. Većina kreatora politike je oprezna kada je u pitanju pružanje smernica o smanjenju troškova pozajmljivanja, iako su neki naveli da je njihovo razmišljanje uglavnom u skladu sa tržišnim.


Glas javnosti/ P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR