Glas Javnosti

Porast broja obolelih u Srbiji! Stručnjaci objašnjavaju razlog i ima li mesta za brigu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović kaže da se primećuje blaži porast broja obolelih od kovid 19 u Srbiji, ali da je sve to sve u okviru očekivanog. Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Ivana Milošević rekla je da je u toj ustanovi smešteno 60 bolesnika, a 40 je zaraženo kovidom 19.

Ona je kazala da među njima ima i težih pacijenata.

Jedan je na mehaničkoj ventilaciji - na respiratoru, a drugi na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, sa potencijalnom potrebom za respiratorom - pojasnila je Miloševićeva za RTS.

 Prema njenim rečima, u petak je bio značajan skok broja pregledanih, ali nije bio veliki broj primljenih bolesnika.

Sada se među pregledanima nalaze i oni koji suštinski nemaju veze sa novim koronavirusom nego su poslati zato što je neko tako posumnjao. Drugo - značajan je broj bolesnika koji imaju lakšu kliničku sliku - rekla je ona.

Dr Milošević navodi da su se mnoge ustanove isključile iz kovid-sistema i da se sada svi bolesnici leče na Infektivnoj klinici ili na VMC Karaburma.

Prema tome, jako je dobro da nemamo veliki broj hospitalizovanih, jer ne postoji rizik da se premaši kapacitet za prijem ovih bolesnika - zaključila je Miloševićeva.

Nastavlja se redukcija kapaciteta kovid bolnica, ali broj zaraženih i dalje zahteva pripravnost. Blagi porast broja obolelih nas upozorava da mere moraju i dalje da se poštuju pre svega u zatvorenom prostoru - distanca, nošenje maski - rekao je Stevanović.

Navodi da najveći broj obolelih ima blažu kliničku sliku, ali da ima i pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Infektivna klinika ovih dana beleži povećan broj ambulantnih pregleda, jer su prijemno- trijažni centar za Beograd za sve obolele sa respiratornim simptomima.

Deo bolesnika nema veze sa kovidom, to su bakterijske upale pluća i druge infekcije - naveo je Stevanović.

(Izvor Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR