Glas Javnosti

POPUNJAVANJE LISTE ŽELJA ZA SREDNJE ŠKOLE JOŠ DANAS: Zvanični spiskovi učenika u petak

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bivši osnovci još danas u školama popunjavaju listu želja za upis u srednje škole. Tačna raspodela po školama biće objavljena 11. jula do 8.00 sati, a upisi kreću 12. i 13. jula.

Do ponoći se želje mogu popuniti elektronskim putem, putem portala www.mojasrednjaškola.gov.rs, ali to važi samo za one škole koje imaju Elektronski dnevnik.

Konačni rezultati završnog ispita za buduće srednjoškolce objavljeni su u petak.

Vrlo je važno liste želja popuniti po svim pravilima, jer nepravilno popunjene liste neće biti uzete u obzir, pa je moguće da dete u prvom upisnom roku ne bude primljeno.

Obrazac za listu želja kupuje se u prodavnicama "Prosvetnog pregleda", a može se poručiti i preko interneta po ceni od 50 dinara. Kupite više obrazaca da biste imali rezervu ako pogrešite pri popunjavanju.

. Šifra obrazovnog profila obavezno mora da bude napisana latinicom onako kako je napisana i u Konkursu za upis u srednje škole. Obavezno proverite tačnost upisane šifre jer je ona najznačajniji podatak na listi želja. Šifra se sastoji od 11 znakova, odnosno slova i brojeva.

 

3. Naziv škole se upisuje u polje pored šifre željenog obrazovnog profila.

4. Naziv obrazovnog profila je dodatna informacija kojom se potvrđuje da je obrazovni profil koji je naveden šifrom željeni smer te srednje škole. Na listi želja mora se napisati celokupni naziv obrazovnog profila onako kako je napisan u Konkursu.

5. Proverite da li se sve tri stavke koje se moraju upisati poklapaju.

6. Popunite svih 20 stavki obrazovnih profila.

Iz Ministarstva kažu da nije obavezno da se popune sva polja, a i da ne postoji obavezan minimum, ali da je preporučljivo da se popune sve želje da bi se našlo mesto za svu decu. Dete može, na primer, da navede i samo dve želje, ali ako ne "upadne" ni u jedno od željenih odeljenja, ostaće neraspoređeno.

Na prvo mesto treba staviti ono što je prva želja maturanta. Posle toga savetujemo da navedete i druge obrazovne profile koji se nalaze u školi prvog izbora. Ovo je bitno zbog toga što je važno da dete upiše školu koju želi.

 

Obrazovni profil moguće je promeniti i kasnije, u septembru, kada već počne škola. To je, međutim, u nadležnosti direktora škole.

7. Smerove poređajte po nivou zainteresovanosti. To znači da je kako lista odmiče zainteresovanost za smerove koje upisujete sve manja. Bitno je da u prvih nekoliko smerova upišete baš one smerove koje biste najviše voleli da pohađate.

8. Jedinstvena šifra je broj koji je svaki učenik dobio pre polaganja testova u okviru završnog ispita. Tu jedinstvenu šifru treba upisati i na listu želja u vrhu. Ispod je potrebno da upišete i naziv osnovne škole koju ste završili, a pored toga i mesto u kom se osnovna škola nalazi.

9. Ime i prezime učenika, kao i jednog roditelja neophodni su podaci koje je potrebno uneti na listu želja. Za svaki podatak određeno je posebno polje.

 

10. Popunjenu listu želja mora da potpiše jedan od roditelja. Zbog toga je potrebno da učenici dođu sa jednim od roditelja u školu na dan kada se popunjava lista želja.

U sredu od 8, učenici će moći da provere liste želja u osnovnim školama (elektronskim putem i neposredno u školi), a istog dana do 15 časova da ulože prigovor na izražene želje i unesu ispravke neposredno u školi.

U idući petak, do 8 časova, biće objavljiene zvanične liste želja učenika, a učenici će moći da provere liste želja na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja "Moja srednja škola".

U nedelju 11. jula do 8 časova biće objavljeni zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama, a upisi kreću već 12. i 13. jula.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR