Glas Javnosti

POPLAVE PARALIŠU SRBIJU: Situacija se ne smiruje, RHMZ izdao novo upozorenje

Društvo
Autor: Glas javnosti / espreso

Vanredna situacija je proglašena i u Kuršumliji zbog naglog porasta nivoa reke Toplice

Ovo je odlučeno na vanrednoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije Prokuplja, održanoj sinoć u 21 sat, a na osnovu izveštaja stručno-operativnog tima za odbranu od poplava i obilaska terena, jer nivo reke Toplice raste iz sata u sat, saopšteno je na zvaničnom sajtu Grada Prokuplja.

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović rekao je juče da je vodostaj Toplice u izveštajnoj stanici Pepeljevac u 20 sati iznosio 332 centimetara i dodao da se stanje na reci Toplici prati iz minuta u minut.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Prema njegovim rečima sve nadležne službe su na terenu kako bi se sprečilo ugrožavanje ljudi i materijalnih dobara.

Vanredna situacija je proglašena i u Kuršumliji zbog naglog porasta nivoa reke Toplice i ugroženosti nekoliko naselja i vodozahvata, prenosi RTS.

Najteže je u naselju Mikuljana gde je poplavljeno desetak kuća i vodovodni rezervoari odakle se Kuršumlija snabdeva vodom.

Na terenu su službe Javnog komunalnog preduzeća i pripadnici Sektora za vanredne situacije koji su pritekli u pomoć ugroženim domaćinstvima.

Prethodno je vanredna odbrana od poplava proglašena na Vodnim jedinicama "Lim-Prijepolje", "Ibar Kraljevo, Novi Pazar", "Drina Loznica", "Zapadna Morava Kruševac", "Zapadna Morava Čačak".

Na Limu i Ibru vodostaji u porastu

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će na Limu kod Prijepolja vodostaj još naredna 24 časa biti porastu i nalaziće se iznad granice vanredne odbrane od poplava.

Na Ibru sa pritokama, na gornjem toku Zapadne Morave na Rzavu, Moravici i Bjelici vodostaji će tokom dana biti u porastu sa dostizanjem granice redovne odbrane od poplava.

Poplave u Prijepolju i Lučanima

Na malim bujičnim vodotocima sliva Južne Morave tokom 20. januara moguća su lokalna izlivanja.

Na Savi kod Šapca vodostaj će danas i sutra dostići i prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

Na Neri kod Kusića vodostaj će danas i sutra dostići granicu redovne odbrane od poplava.

Ibar se izlio na teritoriji Raške

Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju proglašena je vanredna situacija.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici značajno je opao, a na Pešteru pada sneg, prenosi RTS.

U Novom Pazaru se traga za dve osobe koje je juče odnela nabujačla reka. Evakuisano je 45 ljudi.

Reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška. Poplavljeno je industrijska zona, više prilaznih ulica, a ugroženi su i predškolska ustanova, sportski centri koji se nalaze nadomak reke i autobuska stanica.

Poplavljene su i velike površine obradivog zemljišta nizvodno od Raške. Vodostaj Ibra je porastao to

U Kuršumliji je najteže u naselju Mikuljana, gde je poplavljeno desetak kuća i vodovodni rezervoari odakle se Kuršumlija snabdeva vodom.

Izlila se i reka Bjelica u dragačevskim selima, kao i reke u Čačku i Tutinu. Na Limu je podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo.

Velike padavine uzrokovale su porast nivoa vode na rekama u više sredina na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je u naseljima uz obalu Ibra.

Evakuisano je 120 porodica u severnom delu Kosovske Mitrovice.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR