Glas Javnosti
posta

Popisivače ne morate da primite u stan, šta se dešava ukoliko niste u zemlji?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od početka popisa u Srbiji samo u dva dana vikenda popisano je skoro pola miliona ljudi. Iz Republičkog zavoda za statistiku za N1 objašnjavaju sve nedoumice koje iznose građani vezane za kontakt sa popisivačima i samu proceduru popisa

Građani čak i ne moraju da popisivače da puštaju u domove - popis može da se obavi i ispred ulaza. 

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statitiku Petar Korović potvrđuje da popisnih pitanja ima ukupno 69 i da intervju za popis tročlane porodice traje od 20 minuta do pola sata. On za N1 objašnjava da se taj set pitanja nalazi na dva obrasca i da kada saberete pitanja zaista ma 69, ali da to ne znači da će svima biti sva postavljena. Na primer pitanja koja se ne odnose na decu su ona koja se tiču ekonomskog statusa i migracija.

Tri pitanja na koja ne mora da se odgovori su ona o maternjem jeziku, veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti. Korović, međutim, ukazuje da se prethodnih dana stekla slika da na ta pitanja nije potrebno odgovoriti, iako su ona veoma važna – na primer da bi nacionalne manjine uspela da ostvare neka svoja prava na lokalu. „Mislim da je važno da se svi građani slobodno izjasne kako žele, bez straha da će sutra biti u neprijatnoj situaciji zbog toga“, naglasio je Korović.

On je istakao i da je metodolija na popisu usaglašena sa standardima EU, te da pitanja ne odskaču od tog standarda, ali da postoje pojedina pitanja koja se bave nacionalnim potrebama. Takvo je, dodaje, pitanje vezano za muški fertilitet – broj dece koju imaju muškarci, budući da je ideja da se proučava muški fertilitet da bi se u budućnosti radilo na smanjenju negativnog priraštaja.

Građani, prenosi Korović, imaju pitanja i vezana za bezbednost i brinu se da li je osoba koja se predstavlja kao popisivač na njihovim vratima zaista to.

On navodi da je popisivače lako prepoznati jer svaki sa sobom nosi legitimaciju – na prvoj strani su ime prezime, broj lične karte, opština, slika i pečat, a na poleđini legitiimacije je ovlašćenje za rad na popisu potpisano od strane lokalne komisije.

Svi koji i pored toga imaju bilo kakvu sumnju da nije u pitanju popisivač angažovan od zavoda, mogu da pozovu info centar zavoda i kažu da se pojavilo lice, da je broj legitimacije taj i taj, i operater vam daje informaciju da li je sve u redu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR