Glas Javnosti

POPIS VEĆ POČEO: Zašto treba da učestvujete u "popisu" ptica Srbije?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) od 9. do 31. januara 2023. godine organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa. Društvo poziva zainteresovane građane da uzmu učešće u najmasovnijoj i najstarijoj aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu, započetoj još davne 1966. godine.

- Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo što više vodenih staništa širom zemlje, da zabeležimo stanje u kojima se nalaze, kao i brojnost ptica na njima - kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje: - Posebnu pažnju ćemo posvetiti obilasku zaštićenih područja, ribnjaka, akumulacija, kao i tokova svih većih reka u Srbiji kako bismo održali kontinuitet i mogli da upoređujemo podatke.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojedine lokalitete će obilaziti u saradnji sa upravljačima i čuvarima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode, najavljuju u toj organizaciji, piše portal Ekapija.Sa brodova, iz automobila ili pešaka brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i druge ptice koje borave na vodama ili uz njih.

- Pozivamo građane da nam se priključe, uključujući i potpune početnike. Svako može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji. Kako bismo olakšali pripreme za terenski rad pripremili smo video uputstva, kao i dva elektronska priručnika na srpskom jeziku. Dovoljno je da nam se javite kako bismo vas usmerili ka vašem lokalnom koordinatoru popisa i poslali priručnike. Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na svoje zdravlje i bezbednost - napominje Marko Šćiban.

Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica, lovnih vrsta na međunarodnom nivou i uopšte značaja vodenih staništa za očuvanje biološke raznolikosti, navodi se na sajtu Društva.Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

Terenski obilasci za brojanje ptica i ovog puta biće iskorišćeni za prikupljanje podataka u okviru Panonskog popisa ptica grabljivica od 13. do 16. januara, a tokom celog perioda dokumentovaće se, i institucijama prijavljivati različiti oblici uništavanja prirode i ugrožavanja ptica.

Ukoliko želite da doprinesete zimskom popisu ptica - dobro došli! Za detaljna uputstva pišite na imejl adresu: iwc@pticesrbije.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR