Glas Javnosti

POPILI STE NEKU ČAŠICU VIŠE? Evo korisnih saveta kako najbrže da se rešite MAMURLUKA!

Društvo
Autor: Agroinfo.rs

Jutro posle burne noći i popijene koje čašice više može biti vrlo nezgodno i neugodno. Daćemo vam par saveta kako na njabrži i najefikasniji način suzbijete mamurluk i nastavite dalje kroz dan.

Mamurluk nastaje ako smo popili više alkohola nego što bi trebalo, pa se javlja glavobolja, bol u mišićima, mučnina, razdražljivost, suva usta, pojačana potreba za vodom, malaksalost i slično. Iako se u šali može reći da je najbolji lek za mamurluk imati manje od 25 godina, predstavljamo vam neke praktične savete kako da se ovog stanja što pre rešite.

Pijte puno vode

Voda je vrlo važna ukoliko konzumirate alkohol. Preporučuje se da se pije pre, u toku i nakon konzumiranja, ali je kao lek protiv mamurluka vaćno piti običnu vodu, a ne gaziranu. Ugljen dioksid kod gazirane vode može samo dodatno pojačati efekat mamurluka.

Jedite dovoljno

Pre nego što počnete da pijete, obavezno dobro jedite. Piti alkohol na prazan stomak će dovesti do jačeg efekta alkohola i mamurluka. Takođe, bilo bi dobro da jedete i jutro nakon pijanstva jer će vam to pomoći da nahranite telo i brže i lakše se oslobodite mamurluka.

Supa protiv mamurluka

Ukoliko je sutradan nastupila mučnina i teško vam je da jedete čvrstu hranu, tanjir tople supe je najbolje rešenje. Supa deluje na organizam poput infuzije, unoseći dodatnu tečnost i energiju.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je prava prva pomoć kod mučnine i povraćanja koji su izazvani mamurlukom. Đumbir smiruje nemiran stomak i smanjuje nagon za povraćanjem.

Pojedite neko voće ili popijte voćni sok

Pojedite bananu ili neko drugo voće kako biste povratili potrebnu energiju. Takođe možete voće izblendati ili iscediti pa popiti u vidu soka. Voćni sokovi bogati su fruktozom, šećerom koji će vam vratiti energiju i vitaminima i mineralima koje treba da nadoknadite. Ako nemate sveže voće, popijte neki fabrički voćni sok koji će vam pomoći. 

Rasol

Ovo je kod nas možda i najpriznatiji lek protiv mamurluka koji će vam svakako nadoknaiti izgubljene elektrolite. Potrebno je da popijete čašu do čašu i po rasola, bez preterivanja u količinama. Važno je i da bude prirodan, bez nekih konzervanasa, jer vašoj opterećenoj jetri ne trebaju dodatni toksini za preradu.

Sok od limuna

Iscedite svež limun i dodajte dve kašike limunovog soka u čašu vode. Možete zasladiti sa medom. Pijte čim ustanete i još 2  puta u toku dana.To će pomoći da vam se stabilizira nivo šećera u krvi i PH vrednost.

Lek protiv bolova i vitamin C

Nema boljeg leka od 2 aspirina i pola litre vode pre spavanja, a postupak ponovite i kada se probudite! Mamurluk će nestati i osećaćete se kao novi. Ne zaboravite, ovo je samo za hitne slučajeve, jer ako ovo radite prečesto, možete ozbiljno narušiti zdravlje. Vitamin C je vrlo dobar za organizam u svakom slučaju – kad smo mamurni, potreban nam je još više. Kako biste postigli bolji efekat, uzmite vitamin C kroz tablete ili napitke. Pored vitamina C, neophodno je uneti i mnogo tečnosti.

Vežbajte

Možda vam vežbanje nije ni na kraj pameti kad ste mamurni, ali vežbanje je jedan od najefikasnijih načina da se izleči mamurluk. To ne mora biti odlazak u teretanu – duža šetnja na svežem vazduhu, istezanje ili joga vam mogu više prijati, ubrzati cirkulaciju i vratiti vašem organizmu energiju.

Čvrst san

Jedino san omogućava da se zaista odmorimo i napunimo energijom, zato se posle konzumiranja alkohola obavezno dobro naspavajte.

NE ZABORAVITE: Konzumiranje alkohola se nikako ne preporučuju u velikim količinama. Nemojte voziti u pijanom stanju i ne mešajte pića. Ako se i desi da popijete malo više, ovi saveti će vam pomoći da se brže vratite u normalu. Ako vam mamurluk traje više od 72 sata, ili ako se ne osećate dobro, javite se lekaru.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR