Glas Javnosti

PONAŠANJE REM-A U PRAKSI : Kakvo je delovanje zaista bilo?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Šta REM zaista može da uradi, odnosno kakve su mu mere na raspolaganju i koliko je prilika do sada imao da ih iskoristi da reguliše medije, odnosno njihove sadržaje?

REM se u praksi ponašao na nekoliko načina:

Najčešće je bio u REM fazi. Tišina na prikazivanje neprikladnog sadržaja poput slika leševa, brutalnog seksa, nasilja, pretnji ubistvom, nanošenja teških telesnih povreda, promociju prostitucije, političku zloupotrebu.

Prva mera je opomena.

Tu meru REM na primer koristi da opomene TV Pink i Hepi. I to zbog neprimerenih sadržaja u rijaliti tv programima Parovi, Farma, Zadruga.

Mera slična opomeni je i upozorenje.

Primer upozorenja koje je izdao REM a koje je bilo u javnosti zapaženo je nakon gostovanja Dragoslava Bokana na TV Pink koji je Mariniku Tepić vređao na nacionalnoj osnovi.

REM može podneti i prijave sudovima. To je npr. učinio 2019, kada je Prekršajnom sudu podneo zahtev za pokretanje postupaka protiv TV Hepi i Pink zbog kršenja zakona o oglašavanju. REM je tada izbrojao blizu 600 prekršaja te dve televizije.

Godinu dana kasnije REM je podneo i krivičnu prijavu protiv jednog učesnika rijatili programa, zbog pretnji da će lišiti života drugu učesnicu.

REM na raspolaganju ima i mere koje retko ili uopšte ne koristi, a to su Privremena zabrana emitovanja programa ili Trajno oduzimanje dozvole.

TV Hepi dobila je najviše takvih zabrana, privremeno su bile zabranjene emisije Bolja zemlja, Goli život i Parovi. Parovi su bili zabranjeni na 24 časa 2015. godine zbog emitovanja sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

Trajno oduzimanje dozvole nikad nije izrečeno nekoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Inače prijave REM-u, na koje nisu reagovali, podnosili su brojni pojedinci i organizacije poput: BIRODI-ja, Fondacije Slavko Ćuruvija, NUNS-a, brojnih NVO, opozicionih partija itd.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR