Glas Javnosti

POMOR PTICA U BEOGRADU IZAZVAN VIRUSOM? Virus Zapadnog Nila preti i pticama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poslednjih dana Beograđani su prijavljivali mrtve vrane i svrake koje su viđali u raznim delovima grada. Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objašnjavaju da su životinje najverovatnije uginule zbog virusa Zapadnog Nila i da građani ne treba da ih uzimaju u ruke, kako se i sami ne bi zarazili.

Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije rekao je za Novu S da postoji osnovana sumnja da ptice umiru zbog virusa Groznice zapadnog Nila, a na to ukazuje i ponašanje ptica koje su građani prijavili Društvu, prenosi N1.

„Vrlo je bitno da su svi slučajevi zabeleženi u gradskim sredinama, gde je siva vrana parkovska vrsta ptica koja se gnezdi u parkovima i drvoredima. Dok u selima biraju obode sela i usamljena drveća“, rekao je Knežević.


Prema njegovim rečima nadležne institucije treba da prikupe uginule vrade i urade analize, i očekuje da se veterinarske institucije oglase ovih dana i potvrde sumnju na prisustvo virusa.

„Ptice koje vidimo da se sumnjivo ponašaju nikako da ne uzimamo u ruke. Treba da ih prijavimo, prve institucije su Zoohigijena, veterinarske institucije, kako bi se leševi preuzeli na dalju brigu“, kazao je Knežević.

On upozorava da virus Zapadnog Nila prelazi i na konje i ljude, a glavni prenosilac su komarci.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR