Glas Javnosti

POLITIČKI "KOREKTNO" : Direktorat o otkazu, zaposleni moraju da postupaju politički neutralno

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije oglasio se povodom otkaza zaposlene nuklearna inženjerka, koja je na društvenoj mreži Tviter kritikovala i komentarisala postupke vladajućih političara.

Direktorat je saopštio da se direktor te institucije rešenjem o otkazu zaposlenoj M.S. nije upuštao u ocenu da li su objave na društvenim mrežama lični stav zaposlene, već da je otkaz dobila jer je prekršila Pravilnik i Statut te javne institucije koji propisuju da zaposleni moraju da postupaju politički neutralno.

„Želimo posebno da naglasimo da od svog osnivanja u Direktoratu nikada nije bilo postavljeno pitanje ličnih stavova ili političke orijentacije bilo koga od zaposlenih. Svaki zaposleni, pa i zaposlena M.S. je napredovao u karijeri i bio afirmisan u međunarodnoj saradnji na jednak način i niko nije bio privilegovan ili usporavan zbog svoje političke orjentacije“, navodi se u saopštenju.

Stav Direktorata kao poslodavca je, kako se dodaje u saopštenju, takav da za ocenu disciplinske odgovornosti nije bitna vrsta političkog stava ili pripadnost bilo kojoj političkoj ideji, već je predmet postupanje u skladu sa rešenjem Direktorata iz 2021. godine i ocena prisustva ili odsustva političke neutralnosti.

„Kako je u disciplinskom postupku koji je prethodio donošenju gore navedenog rešenja Direktorata utvrđeno da je zaposlena M.S. postupala svesno i u stanju uračunljivosti, sa namerom da se obrati javnosti na Tviter mreži, i kako je u periodu provere pa sve do juna 2023. godine nastavila da postupa suprotno izrečenoj disciplinskoj meri, direktor Direktorata je ocenio da zaposlena nema svest o javnom značaju poslova koje obavlja i državnim organima koje zastupa kao Šef odseka za međunarodnu saradnju, kao i da nema nameru i volju da čuva ugled Direktorata i Vlade Srbije kao njenog osnivača, pa je upravo iz ovih razloga zaposlenoj MS rešenjem od 5. juna 2023. izrečena mera otkaza ugovora o radu“, navodi se u saopštenju.

Nuklearna inženjerka zaposlena u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije dobila je otkaz zbog objava na Tviteru o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, objavio je danas jedan portal. 

U rešenju o otkazu, u koje su novinari portala Vremena imali uvid, navode se citati dva tvita zbog kojih je nuklearna inženjerka postala „nepodobna za rad u državnoj ustanovi“, a koje je objavila 2021. godine.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR