Glas Javnosti

POLICIJSKI ČAS U KRAGUJEVCU: Zacrvenela se Lepenica (FOTO/VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U reku Lepenicu koja protiče kroz Kragujevac, juče se izlila crvena tečnost koja je obojila ceo tok nizvodno od centra grada.

Danas je boja ove reke uobičajena, ali je Krizni štab grada Kragujevca naložio hitno ispitivanje vode i korita reke, kako bi se otkrio uzrok i mesto izlivanja, saznaje portal Nova.rs.

Snimak crvene reke napravljen je juče oko 15:30, potvrdio je za naš portal autor fotografija i snimka, koji nije želeo da mu otkrivamo identitet. U telefonskom razgovoru nam je rečeno, da je “izlivanje” trajalo oko sat vremena.

Crvena tečnost izlivena je tokom policijskog časa, a nadležne gradske službe o ovom događaju obaveštene su putem društvenih mreža, rečeno je našem portalu u Kriznom štabu, koji je, kako navode, odmah počeo da radi na ispitivanju celog slučaja.

“Prema hitnom nalogu Kriznog štaba, Komunalna milicija je sinoć izašla na teren i pregledala ‘tunele’ iz kojih se izlivala crvena tečnost. Već tada nije bilo boje, ali je od jutros na terenu ekotoksikolog iz Instituta za javno zdravlje, koji uzorkuje vodu i zemljište na više mesta, kako bi se utvrdio stepen zagađenja i počinilac ovog ekološkog akcidenta”, izjavila je Zorica Avramović načelnica Uprave za inspekcijske poslove grada Kragujevca i dodala da je o svemu obaveštena i Policijska uprava.

“Inspektori za Privredni kriminal su obavešteni o događaju. Očekujemo i njihove rezultate da li je i koji privredni subjekt tokom vanrednog stanja ispuštao otpadne vode u Lepenicu”, navela je Avramović.

U Institutu za javno zdravlje Kragujevac nam je potvrđeno da je ekotoksikolog jutros uzeo uzorke zemljišta i vode nizvodno od centra grada, kako bi se uradile analize na prisustvo teških metala i drugih
štetnih materija.

Lepenica je reka koja protiče kroz industrijski deo grada i prema klasifikaciji kvaliteta vode pripada rekama najlošijeg kvaliteta, rekao je za portal nova.rs Dragan Marinković, načelnik Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

“Nažalost, Lepenica je reka pete kategorije i to je najlošija klasa. To je gradska reka i u njoj gotovo da nema biljnog i životinjskog sveta. Imamo pojavu da neka privredna društva u Lepenicu ispuštaju svoje otpadne vode, ali nije samo privreda uzročnik. U Lepenicu se pre grada ulivaju i pritoke koje protiču kroz naselja koja nemaju kanalizaciju, tako da otpadne vode u Lepenicu ulaze preko tih pritoka”, navodi Marinković.

O izlivanju crvene tečnosti u Lepenicu, osim gradskih nadležnih institucija, obaveštena je i inspekcija Ministarstva za zaštitu životne sredine, potvrdila je za portal Nova.rs Maja Ranković, načelnica Odeljenja za inspekcijski nadzor zaštite životne sredine Gradske uprave Kragujevca, navodeći da je izlivanje otpadnih voda u nadležnosti republičkih organa.

Naši sagovornici tvrde da je mogućnost zagađenja drugih reka, odnosno Velike Morave u koju se Lepenica uliva, svedena na minimum, jer u mestu Cvetojevac, nizvodno od Kragujevca, postoji postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Foto: Facebook/Калдрмаш Крагујевац

“To postrojenje je značajno, jer ne opterećuje Lepenicu u daljem toku. Ono prikuplja otpadne vode fekalne i kišne kanalizacije iz celog grada, prečišćava ih i onda tako prečišćena voda ide dalje svojim tokom”, objašnjava Dragan Marinković načelnik Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Najveće zagađenje Lepenice dogodilo se 1999. godine, kada se prilikom bombardovanja “Zastavine” Lakirnice iz industrijskog trafoa izlila velika količina piralena, koji je kontaminirao vodotok i priobalje reke.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR