Glas Javnosti

Policija sprečila vatrogasnu intervenciju zbog kršenja zabrane kretanja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Bezdana su se juče, nešto posle 13 časova, uputili na intervenciju van sela, ali su na mostu kod carine doživeli neočekivano.

Službenici granične policije su ih zaustavili i insistirali na dozvolama za kretanje tokom zabrane, koje im još uvek nisu izdate.

Članovi predsedništvo DVD Bezdan su za SOinfo.org naveli da su ih o požaru izvestili iz Vatrogasno spasilačkog bataljona iz Sombora, te da su se odazvali pozivu i uputili se na intervenciju jednim vatrogasnim i sa dva civilna vozila koja se inače koriste za ovakve prilike. Kako kažu, na teren je krenulo devet članova Društva, propisno opremljenih u kompletnim uniformama.

– Pripadnici granične policije su nas međutim zaustavili na mostu kod carine i insistirali na dozvolama za kretanje tokom vanrednog stanja. Dozvole nismo imali, ali nam je usmeno odobreno, od strane nadležnih organa Sektoru za vanredne situacije, odnosno beogradskom i somborskom MUP-u, da se možemo slobodno kretati u slučaju intervencija, da nije potrebna posebna dozvola i da se naše reagovanje u slučaju požara podrazumeva – preneli su iz predsedništva DVD Bezdan.

Objasnili su i da je vatrogasnicima tek nakon izgubljenih pet minuta, odnosno obavljenih telefonskih poziva i dokazivanja da postoji usmeno odobrenje, dozvoljeno da nastave kretanje ka požaru koji je na kraju uspešno ugašen, u saradnji sa kolegama iz VSB Sombor.

Članovi predsedništva bezdranskog društva, kako kažu, još jednom žele da upute apel nadležnima da se udostoje i upute pisani odgovor na njihove dosadašnje zahteve da im se odobre dozvole. Kažu da su odobrenja tražili od gradonačelnice, inače komandatna lokalnog Štaba za vanredne situacije, ali i od odgovornih lica u sektoru. Objašnjavaju i da sva njihova obraćanja uglavnom završavala međusobnim prebacivanjem odgovornosti, unutar Odeljenja za vanredne situacije, između Ivana Gligorića i Milana Pilipovića. – Mi smo u međuvremenu imali i razgovor sa sekretarom MZ Bezdan koji je iskazao zabrinutost zbog situacije i problema sa kojima se suočava jedno od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Srbiji, sa tradicijom dužom od 140 godina – naveli su članovi predsedništva. Oni podsećaju da je njihovo područje delovanja pored Bezdana i susedni Kolut, kao i pet vikend naselja u okolini.

– Želimo da ukažemo i da DVD Bezdan, i pored izostanka finansijske podrške lokane samouprave u 2019. i 2020. godini, funkcioniše i opstaje, zahvaljujući donacijama i „prosjačenju po selu”. Pored svih teškoća možemo da se pohvalimo da smo jedino dobrovoljno vatrogasno društvo na teritoriji grada koje ima dva ispravna i registrovana vozila – istakli su iz predsedništva.
 
Lokalni poertal SOinfo.org o nedaćama članica Saveza dobrovoljnih vatrogasnih društava grada Sombora piše punih godinu dana. Odgovori nadležnih izostaju, problemi se gomilaju.

 

Izvor:soinfo.org

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR