Glas Javnosti

Policija šikanira vernike i sveštenike

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Policija ovih dana preduzima nezakonite operativne radnje u bogoslužbenom prostoru i tako šikanira vernike i sveštenike tokom bogosluženja – neovlašćeno ih snima, uzima lične podatke, čime povređuje ne samo njihovu slobodu veroispovesti, već i pravo na privatnost.

To kaže u razgovoru za "Danas" Zoran Čvorović, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, povodom provere sprovođenja mera zaštite od virusa korona koju MUP Srbije sprovodi u hramovima SPC.

On dodaje da se ni u uslovima vanrednog stanja neka ljudska prava, kao što je sloboda veroispovesti kao individualno pravo pojedinca i kao kolektivno pravo verske zajednice, prema Ustavu Srbije, ne može ograničiti. Čvorović ukazuje da je "prema Zakonu o crkvama i verskim zajednicama bogoslužbeni prostor nepovrediv, jer Crkva uživa autonomiju kakvu uživa i univerzitet“, tako da „policija u taj prostor može da uđe samo na poziv verske zajednice, a tek izuzetno bez tog poziva, ako je u toku izvršenje nekog teškog krivičnog dela“.

Izvor: Danas

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR