Glas Javnosti

POLA SATA NE MOŽETE DA DOBIJETE TAKSI: Da li su više cene vožnje rešenje i koliko se poskupljenje sprema?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Veliki broj građana prethodnih dana ostao je bez prevoza zbog manjka slobodnog taksi vozila ili su vozilo čekali u proseku više od pola sata. Vozilo ne može da dobiju ni preko aplikacije, niti po pozivu, bez obzira na doba dana i noći. 

Pojedini za ovu situaciju krive velike gužve, drugi smatraju da u Beogradu postoji nedostatak vozača, dok iz Udruženja taksi preduzetnika tvrde da do većih problema i promena nije došlo, ali se u medijima čulo kako bi pposkupljenje usluga moglo da reši problem. 

Prosečna vožnja u Beogradu trenutno košta oko 500 stotina dinara, a novo povećanje cena, o kome se sve više priča među taksi udruženjima, donelo bi stotinak dinara veći ceh.

Kako navode udruženja nafta je sve skuplja i u svetu i u Srbiji, i ovakav trend nesumnjivo bi mogao da donese i nove cenovnike u beogradskim taksi vozilima.

 

Što se tiče ostatka Srbije, taksisti tvrde da poskupljenja za sada nema, ali da bi veće cene nafte i svega što utiče na troškove taksista, moglo da donese i nove cenovnike za vožnju.

Prema sadašnjim cenma start u košta 170 dinara, a jedan kilometar u prvoj tarifi 65 dinara, u drugoj 85 dinara.

- Cene su trenutno stabilne. Ukoliko, pak, dođe do poskupljenja treba ga očekivati u septembru. Menjala bi se cena starta i cena prve tarife, dok bi druga i treća ostale iste – kažu iz beogradski taksi udruženja, a prenosi Blic.

- Start bi sa 170 dinara skočio na 200 do 250 dinara. Prva tarifa koja važi radnim danima od 6:00 do 22:00 časova, umesto aktuelnih 65 dinara koštala bi 70 dinara. I to je je jedan od predloga kada govorimo o novim cenama - precizirali su beogradski taksisti.

 

Druga tarifa, odnosno noćna vožnja, kako kažu, ne bi poskupljivala.

Cena treće tarife takođe se ne bi menjala. Praktično, vožnja van grada, za koju start danas košta 170 dinara, a vožnja po kilometru 130 dinara, ostala bi ista.

Trenutne cene u Beogradu

Prva tarifa - dnevna vožnja - radnim danima od 6:00 do 22:00h, start košta 170 dinara, 65 din/km

Druga tarifa - noćna vožnja - radnim danima od 22:00 do 06:00h, nedeljom i praznicima, start 170 dinara, 85 din/km

Treća tarifa - van teritorije Beograda, 24 sata dnevno, nedeljom i praznicima, start košta 170 dinara, 130din/km

Novi Sad

Što se cene taksi prevoza u Novom Sadu ona ostaje ista. O povećanju cena usluga se ne razmišlja, rekli su iz tri najveća novosadska Udruženja taksista.

Užice

Poskupljenje taksi usluge u Užicu tema je među onima koji se bave ovom delatnošću, ali do nje, stav je taksi udruženja, neće doći. Makar ne za sada.

 

 

Užički taksisti korigovali su cene pre par meseci kada je start sa prvim kilometrom sa 139 poskupeo na 149 dinara, dok je cena svakog narednog kilometra ostala 52 dinara. I pored toga, taksi prevoz u Užicu je možda i najjeftiniji u Srbiji. Pritom, ovde ne postoje noćna, vikend i praznična tarifa.

- Poskupeli su gorivo, rezervni delovi, motorno ulje, overa protivpožarnih aparata, svi troškovi života. Najavljuju se i veće cene tehničkih pregleda, a mi dva imamo tokom godine, sve su rigorozniji propisi. Ipak stav taksi udruženja je da za sada ne diramo cene i sačekamo još neki period, ali ako naiđe novi talas poskupljenja moraćemo da reagujemo – poručuju iz jednog taksi udruženja.

U planu je, kažu ovde, i uvođenje noćne tarife, ali će se sa njom sačekati dok se ne stabilizuje stanje sa koronom i zaživi noćni život u gradu.

Subotica

U više udruženja taksi vozača u Subotici kažu da za sada nisu čuli da je u planu izmena cenovnika i poskupljenje njihovih usluga na nivou grada.

- Imamo jedinstven cenovnik koji je poslednji put korigovan u februaru 2020. godine i radimo po njemu. Zvanično nismo obaveštavani da bi moglo da bude povećanja cena vožnje, ali ni među nama ne razgovaramo o toj temi. Posla ima malo, troškovi se povećaju, ali ni mušterijama nije lako - kažu taksisti.

Prema sadašnjem cenovniku u Subotici start vožnje je 95 dinara, pređeni kilometar je 70 dinara, a sat čekanja 800 dinara.

Iako postoji i druga, takozvana noćna tarifa, većina taksista naplaćuje samo dnevnu tarifu, koja je povoljnija za putnike.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR