Glas Javnosti

POKRENUT POSTUPAK PROTIV POLICIJE: Zaštitnik građana istražuje da li je upotrebljena prekomerna sila tokom beogradskih protesta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dan nakon više izliva policijske brutalnosti, zaštitnik građana Srbije pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti rada MUP-a kako bi bilo provereno da li je policija koristila prekomernu silu.

- Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a u cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezanih za postupanje policijskih službenika tokom protesta u noći između 7. i 8. jula 2020. godine ispred i u okolini Narodne skupštine i navoda da je došlo do prekomerne upotrebe sile, saopšteno je iz ove institucije.

Radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti predstavnici Stručne službe Zaštitnika građana danas idu u nenajavljenu posetu Policijskoj upravi za Grad Beograd, kako bi razgovarali sa svim privedenim licima, razgovaraju sa nadležnima i upoznaju se sa relevantnom dokumentacijom koja se odnosi na sve činjenice i okolnosti u noći protesta, saopšteno je iz kancelarije Ombudsmana.

- Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) i Odeljenje za hitno postupanje Zaštitnika građana pratiće ubuduće , na licu mesta, postupanje policije na sličnim događajima i direktno beležiti eventualne nezakonitosti u radu, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je podsetio da pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo spadaju u osnovna ljudska prava, zbog čega je i Republika Srbija obavezna da sprovodi aktivnosti i mere usmerene na unapređenje stanja u ovoj oblasti.

- Zaštitnik građana poziva pripadnike MUP-a da policijska ovlašćenja i mere prinude primenjuju na način koji obezbeđuje puno poštovanje prava na nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta i da preduzmu sve raspoložive mere u cilju sprečavanja nastanka bilo kog oblika nasilja, navodi se u saopštenju.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR