Glas Javnosti

Pojačana kontrola na granicama za praznike: Nema švercovanja PEČENJA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kako bi se sprečilo unošenje afričke kuge svinja u Austriju, u narednim nedeljama sprovodiće se pojačana ciljana kontrola u putničkom saobraćaju.

Cilj je da se kod putnika razvije svest o tome da je unošenje mesa iz zemalja van Evropske unije zabranjeno i podleže carinskoj kontroli.

S obzirom na predstojeće praznike i s tim u vezi i putnički saobraćaj iz zemalja u kojima je ova pojava zabeležena, izričito se upozorava na opasnost od unošenja virusa u Austriju kroz transport svinjskog mesa odnosno prerađevina od svinjskog mesa, navodi se u saopštenju ambasade Austrije u Srbiji.

Pored divljih svinja, čovek je glavni prenosilac ove virusne infekcije, koja obično ima smrtni ishod po domaće svinje i divlje svinje, dok za čoveka ovaj virus ne predstavlja opasnost po zdravlje.


Unošenje navedenih proizvoda (među njima su i termički neobrađena šunka, kobasice, mesni namazi itd) iz zemalja van Evropske unije je zabranjeno.

Unos iz zemalja članica Evropske unije dozvoljen je u količini za ličnu upotrebu u domaćinstvu, ukoliko je proizvođač predmetnu prerađevinu u zemlji proizvodnje podvrgao veterinarskoj kontroli u skladu sa propisima, što se očekuje od proizvoda dostupnih u redovnoj prodaji (npr. roba iz supermarketa).


Meso ili mesne prerađevine iz domaće proizvodnje, koji nisu podvrgnuti kontroli od nadležnih službi, predstavljaju veliki rizik, navodi ambasada Austrije.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR