Glas Javnosti

ПОЈАЧАН НАДЗОР НА ГРАНИЦИМА ЗБОГ КОРОНА ВИРУСА Министар Лончар на Батровцима: Имамо разрађен план деловања ако се појаве заражени

Društvo
Autor: Blic.rs/ foto:wikipеdia

Министар здравља Златибор Лончар, каже да је Србија спремна за сваки сценарио када је у питању нови корона вирус, да је разрађен план деловања када постоје сумњиви случајеви, као и уколико се појаве заражене особе.

Лончар је на, граничцном прелазу Батровци, где је обишао санитарне инспекторе, рекао да се здравствени систем придржава свих упустава, које је струка прописала.

- Наше је да слушамо упуства домаћих епидемиолога и светских епидемиолога Светске здравствене организације и да их спроводимо - рекао је министар новинарима.

Он је нагласио да нема места за панику, али да грађани треба да буду опрезни да се придржавају савета лекара, редовно перу руке, избегавају боравак у затвореним просторијама и да ојачају имунитет.
Како каже, грађани не треба да се информишу на друштвеним мрежама, где могу пронаћи непотпуне или полуинформације, већ да слушају савете струке.

Министар подсећа да је више дестина људи тестирано на нови корона вирус и да су код свих резулатати били негативни.

Напомиње да има довољно здравствених екипа које могу да реагују.

Направљен је распоред како се понашамо када постоји сумња на нови корона вирус и како ће се понашати уколико се појави, шта ко ради, где су магацини са опремом, где су додатне количине лекова - казао је министар.

Према његовим речима, купују се довољне количине лекова и опреме - респиратори, филтери и све друго што је неопходно.

- Радимо свој посао, као да ћемо имати велики број оних који ће захтевати медицинску помоћ - рекао је Лончар.

Подсећа да код 85 одсто заражених немају никакве изражене симптоме, а само пар одсто има компликације, као што је упала плућа.

Појачан наџор на девет граничних прелаза
Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић, каже да је на девет граничних прелаза појачан наџор санитарне инспекције и да је до сада контролисано више од 45.000 путника и око 2.000 превозних средстава.

- Санитарни инспектори донели су 160 решења и ставили под наџор око 220 путника. Мера наџора траје 14 дана и у том периоду, обавезни су да буду у контакту са дежурним епидемиологом - рекао је Стаменковић.
Додаје да су дежурни санитарни инспектори опремљени неопходном опремом, а да се путницима дају брошуре упозорења на три језика, српском, кинеском и енеглеском.

Руководилац санитарне инспекције за подручје Шабац Љубиша Ђурђевић, каже да су на граничном прелазу Батровци, контролисали неколико стотина путника који долазе из земаља угрожених новим корона вирусом, а пре свега из Италије.

Напомиње да се путницима мери температура, бесконтактним топломером.

- За сада смо имали два сумњива случаја, где су путници имали повишену температуру. Дежурни инспектор је контактирао епидемиологе из Завода за јавно здравље Сремска Митровица и они су путнике превезли у инфективну клинику у Београду. Урађене су неопходне анализе и потврђено је да они нису заражени - истакао је Ђурђевић.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR