Glas Javnosti

Pogledajte kakav nas mart čeka: Srbija obara temperaturne rekorde!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Naime, najtopliji februar zabeležen je 1966. godine, sa prosečnom temperaturom od 9,2 stepena. Uprkos tome, ova godina bi mogla da obori taj rekord, s obzirom na to da je februar bio izuzetno topao, sa rekordnim srednjim temperaturnim vrednostima.

Jučerašnja prognoza vremena za Srbiju umereno i potpuno oblačno vreme, uz kišu i kratkotrajne pljuskove. Međutim, prema najnovijoj prognozi meteorologa Nedeljka Todorovića, ove vremenske oscilacije nisu ništa neobično. On ističe da je sličnih promena bilo i da će ih biti tokom narednih godina, naglašavajući da se ljudski organizam navikava na velike razlike u temperaturi.

Jedna od zanimljivih činjenica koju je izneo Todorović odnosi se na temperaturne rekorde u februaru. Naime, najtopliji februar zabeležen je 1966. godine, sa prosečnom temperaturom od 9,2 stepena. Uprkos tome, ova godina bi mogla da obori taj rekord, s obzirom na to da je februar bio izuzetno topao, sa rekordnim srednjim temperaturnim vrednostima.


Uticaj vremenskih promena na snežni pokrivač

Todorović je takođe napomenuo da je ova zima donela blagu varijantu zime, a to se naročito odrazilo na visinu snežnog pokrivača na planinama. Na primer, na Kopaoniku je visina snežnog pokrivača uglavnom bila oko 25 centimetara, ali je visoka temperatura ubrzo prepolovila ovu visinu. Takođe, istakao je da će se postojeći sneg mučiti da se održi, posebno na Zlatiboru gde već nema snega u delu gde se nalaze hoteli.

Prognoza za mart i očekivane promene
Što se tiče prognoze za mart, Todorović ističe da će toplo vreme nastaviti i tokom narednih 10 dana, sa maksimalnim temperaturama iznad proseka. Takođe, najavljuje da neće biti jutarnjeg mraza u Beogradu, uz moguće kratkotrajne kiše. Očekuje se da će mart doneti nastavak toplog vremena, iako nema naznaka većih klimatskih promena.


Zaključak o klimatskim promenama
Na kraju, Todorović zaključuje da iako su ove promenljive epizodice normalne, nema naznaka većim klimatskim promenama u narednim mesecima. Uprkos tome, naglašava da niko sa sigurnošću ne može predvideti sve vremenske promene, ističući da je prethodnih godina najviši snežni pokrivač bio zabeležen početkom aprila, što predstavlja zanimljivu činjenicu o vremenskim prilikama u Srbiji.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR