Glas Javnosti

PODVIG NA VMA: Urađena druga transplantacija jetre

Društvo
Autor: Glas javnosti

Transplantacije se, kako je navedeno, rade posle četiri godine pauze, a današnja je urađena "zahvaljujući najhumanijem gestu porodice donora"

Vojnomedicinska akademija saopštila je danas da je urađena druga uspešna kadaverična transplantacija jetre u 2023. godini.

Transplantacije se, kako je navedeno, rade posle četiri godine pauze, a današnja je urađena “zahvaljujući najhumanijem gestu porodice donora”.

Glas javnosti /arhiva
foto: Glas javnosti

“Nakon urednog operativnog i postoperativnog toka prema svim svetskim medicinskim protokolima, pacijent je otpušten na kućni oporavak i predstoje mu redovne kontrole nadležnih lekara hepatologa”, navodi se u saopštenju. Tim koji je izveo transplantaciju činili su vaskularni hirurg pukovnik Momir Šarac, opšti hirurg potpukovnik Miroslav Mitrović, anesteziolog potpukovnik Goran Rondović, hepatolog Irina Brčerević uz druge mlađe kolege, instrumentarke, medicinske tehničare i bolničare, čije je učešće krucijalno za uspeh visokospecijalizovane hirurgije poput transplantacija.

“Još jedna transplantacija jetre u VMA potvrđuje visok položaj ove vojnozdravstene ustanove u programu razvoja i napretka transplantacione hirurgije u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Glas javnosti / O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR