Glas Javnosti

Podrška ženama koje su obolele od raka dojke: "DAJ PEDALU RAKU"

Društvo
Autor: Glas javnosti

U znak podrške ženama obolelim od karcinoma dojke u Vranju je u Gradskom parku održana manifestacija ,,Daj pedalu raku”.

Ovo je treća godina zaredom kako grad Vranje učestvuje u akciji koja se organizuje u 30 gradova u Srbiji, kao i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Simboličnom vožnjom bicikla stazama Gradskog parka pružena je podrška svim ženama koje se suočavaju sa rakom dojke. Zamenica gradonačelnika Zorica Jović je na skupu podsetila na lik i delo pokojnog dr Vukašina Antića, vrhunskog hirurga koji je svojim zalaganjem, stručnošću ostavio neizbrisiv trag u borbi protiv raka dojke preneo kurir.rs.

- Drago mi je da i pored kiše vidim ovoliki broj vas koji ste došli da pružite podršku svima koji se bore protiv karcinoma. Svako od nas je bio u prilici da se na neki način susretne sa ovom opakom bolešću.

Zato još jednom ponavljam da preventiva čuva glavu i molim, majke, bake,sestre, ćerke, žene i, naravno, muškarce: nađite vremena i idite na jedan preventivni pregled koji će vam sačuvati glavu. A lokalna samouprava biće uvek tu za maksimalnu podršku, kako Zdravstvenom centru, tako i svim građanima koji se suočavaju sa bilo kojim zdravstvenim prblemom. 

U skladu sa tim je i realizacija projekta angažovanja zdravstvenih radnika u saradnji sa ZC i Apotekarskom ustanovom, koji je već ušao u petu godinu, i zahvaljujući kojem građani Vranja, ali i okolnih mesta, imaju veću dostupnost zdavstvenim uslugama - rekla je zamenica gradonačelnika.

Ona je najavila da će već u ponedeljak preko 90 zdravstvenih radnika početi sa radom, zahvaljujući Gradu Vranju, gradonačelniku dr Slobodanu Milenkoviću i njegovim najbližim saradnicima dr Aleksandru Stajiću i dr Miodragu Stankoviću.

Dr Saša Đorđević, direktor ZC Vranje, je naglasio da je preventiva u borbi protiv svih bolesti najvažnija, a posebno kada je u pitanju kancer dojke.

- Ako se pacijent javi na vereme procenat izlečenja je stoprocentni - istakao je dr Đorđević.

On je najavio i uskoro stavljanje u rad novog mamografa, nakon osam godina ispadanja iz skrininga, tako da će pacijentkinje u Vranju do preventivnih pregleda dolaziti mnogo brže.

- Nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja naših pacijenata, da ćemo pravovremeno pomoći i da ćemo što više pacijenata izlečiti, kao i da ćemo sa novim skrining programom dati veliki doprinos zdravlju - naglasio je on.

Manifestaciju "Daj pedalu raku 2022” organizuje Ženski centar "Milica” iz Vrnjačke Banje, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR