Glas Javnosti
posta

Podrška roditeljima: Otvoren Centar za autizam kod dece u Beogradu

Društvo
Autor: Glas javnosti/rts

Na Dan mentalnog zdravlja, Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu dobila je Centar za autizam.

Projekat je napravljen u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Klinikom za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Opremljena senzorna soba, terapija sa životinjama, pomoć i podrška roditeljima, deo su Centra za autizam. Član ovog tima je i Laza, koji će pomagati deci sa autizmom.

psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Opremljena senzorna soba, terapija sa životinjama, pomoć i podrška roditeljima, deo su Centra za autizam. Član ovog tima je i Laza, koji će pomagati deci sa autizmom.

Direktorka Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu dr Jelena Đorđević objašnjava da će Centar raditi po principu dnevne bolnice, parcijalne hospitalizacije u okviru koje se vrši dijagnostika i tretman dece sa poremećajima dece iz spektra autizma.

"U Centru će raditi multidisciplinarni tim stručnjaka, uz moguću dodatnu dijagnostiku – neurološku i dijagnostiku različitih drugih somatskih pridruženih oboljenja", kaže Đorđevićeva.

Podrška roditeljima

Autizam pogađa celu porodicu. Roditelji kojima su potrebni pomoć i podrška moći da ih dobiju u grupama podrške ili telefonom.

"Oni će slati u naš Centar za mentalno zdravlje ljude kojima je to jako bitno. Imaćemo i 24-časovnu podršku na SOS servisu za zaštitu mentalnog zdravlja 0800/309-309, besplatni servis, opcija 5", kaže v. d. direktora Klinike "Dr Laza Lazarević" prof. dr Ivana Stašević Karličić.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Predrag Sazdanović poziva i druge dečje klinike, koje se bave različitim problemima, da razmisle šta su danas glavni prioriteti.

"Danas je dan mentalnog zdravlja. Posle dve i po godine izlaska iz kovida, sasvim smo drugačiji ljudi. Tek možemo da očekujemo razne mentalne probleme. Danas smo tu zbog autizma, ali treba dobro razmisliti o našem mentalnom zdravlju", poručuje Sazdanović.

Kako navode lekari, svakom pacijentu pristupaće individualno i tako mu određivati terapiju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR