Glas Javnosti

PODRŠKA ODBRANI RUPSKE REKE: Inicijativa Pravo na vodu obratila se državnim institucijama, neće mini-hidroelektranu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Inicijativa Pravo na vodu podnela je niz podnesaka sa dokumentima i dokazima za očuvanje Rupske reke, podržavajući proteste meštana sela Dadinca i drugih naselja u vlasotinačkoj opštini koji danonoćno dežuraju štiteći reku od pokušaja investitora da na njoj izgradi treću mini-hidroelektranu.

Selo Dadince i pokret “Bitka za Vlasinu” nisu sami, poručili su iz inicijative Pravo na vodu. Obratili su se, kako su naveli, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvu zaštite životne sredine, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, zaštitniku građana Republike Srbije i svim nadležnim inspekcijama.

Inicijativa Pravo na vodu precizira da od nadležnih državnih institucija traži: poništenje građevinske dozvole za MHE Besko na Rupskoj reci, pokretanje inspekcijskog nadzora od strane upravne, građevinske i inspekcije zaštite životne sredine, zabranu daljeg uništavanja prirode, zabranu daljih radova i pokretanje odgovarajućih postupaka za privredni prestup, pokretanje ispitnog postupka i utvrđenje postojanja nepravilnosti i nezakonitosti u radu organa opštinske uprave i pokretanje krivičnih, disciplinskih i prekršajnih postupaka protiv odgovornih lica.

Zahtevamo hitnu reakciju institucija, sprečavanje gaženja zakona i daljeg uništavanja Rupske reke, prirode i života ljudi, poručuju iz inicijative Pravo na vodu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR