Glas Javnosti

Počinju radovi na Bugarskoj deonici INTERKONEKTORA za PRIRODNI GAS

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je, zajedno sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim, gradilište u Kostinbrodu u blizini Sofije, na kojem su danas počeli radovi na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, na bugarskoj teritoriji.

Obilasku prisustvuju i ministri rudarstva i energetike dveju zemalja Dubravka Đedović i Rosen Hristov, kao i izvršni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović i „Bulgartransgaza” Vladimir Malinov.

Komesarka Evropske unije za energiju Kadri Simson čestitala je u video-poruci Bugarskoj i Srbiji na početku gradnje gasne interkonekcije i sa bugarske strane.

Ovo je važan momenat u aktuelnoj situaciji, budući da će obe zemlje, ali i ceo region, moći da diverzifikuju izvore snabdevanja gasa i omoguće stabilno snabdevanje potrošačima, kao i da smanje zavisnost od ruskog gasa, ukazala je ona.

Prema njenim rečima, ovo je ujedno značajan korak za ceo region, zbog čega je Evropska komisija podržala taj projekat.

Međusistemska gasna veza „Bugarska–Srbija” (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša.

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš–Dimitrovgrad–Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP „Srbijagas”.

Glavni izvođač radova je kompanija „Glavbolgarstroy”, a radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš–Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Očekuje se da će gasna interkonekcija između dve zemlje biti spremna za operativni rad polovinom ove godine.

Izvor: Vlada Republike Srbije

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR