Glas Javnosti

Počinje rekonstrukcija Trga Nikole Pašića - Rok za završetak radova do oktobra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Temeljni radovi na rekonstrukciji Trga Nikole Pašića počeće u ponedeljak, a rok završetka biće sedam meseci. To znači da bi početkom oktobra prestonica trebalo da dobije preuređen javni prostor u centru grada, za čije uređenje je Sekretarijat za investicije izdvojio 701 milion dinara sa PDV.

O radovima na trgu Nikole Pašića gradski čelnici intenzivno su govorili prethodne deceniju, a konačno će početi realizacija ovog važnog projekta. Posao je poveren grupi ponuđača na čelu sa preduzećem GP Invest gradnja, a tu su i D. C. Energocoop, Slavija Proking, Alex E&C, Tesla sistemi i SDC Professional.
Čuvena fontana ostaće na istom mestu, ali će biti svedenija, pošto je plan da joj se vrati izgled od pre gotovo sedam decenija, odnosno da ima bazen bez vodoskoka.
- Naravno da je fontana postala simbol ovog trga i da je nećemo uklanjati - rekao je ranije predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić.

Ploče na Trgu biće u crvenim tonovima pravougaonih i kvadratnih oblika, a na ovom prostoru će osim klupa u kombinaciji čelika i drveta biti postavljen i urbani mobilijar kao što su info-ploča o istorijatu trga, prostor za bicikle, reklamni medij malog formata, kante za otpatke. Novina će biti i drugačije osvetljenje. U okviru ovog projekta nije planirana restauracija spomenika Nikoli Pašiću, ali će monument biti zaštićen dok traju radovi.
Trg Nikole Pašića nalazi se u centru prestonice i jedan je od najmlađih trgova u glavnom gradu. Ovaj prostor sređen je pedesetih godina prošlog veka. Inicijalno je nosio ime po komunističkim ideolozima, Trg Marksa i Engelsa. Naziv se zadržao do 1997. godine, kada je tadašnja Gradska skupština odlučila da ga preimenuje u Trg Nikole Pašića.
Izgled ovog dela grada menjao se kroz decenije, a jedno vreme služio je i kao veliki parking, što se može videti na starim fotografijama prestonice.

Pre dva veka ovo je bio pust prostor, posle Prvog svetskog rata izgrađene su prve kuće. Probijale su se ulice u ovom delu, pravili su se planovi, ali je formiranje gradskog trga otpočelo tek posle Drugog svetskog rata. Tokom 1950. godine organizovan je konkurs na kom je pobedilo rešenje Hranislava Stojanovića. Njegov plan je bio da se trg širi ka Takovskoj ulici, dok su druga rešenja predviđala kružni oblik ovog platoa.
Obeležje Marksu i Engelsu
Na današnjem Trgu Nikole Pašića trebalo je da bude podignuto obeležje Marksu i Engelsu, jer se ovaj plato decenijama zvao po njima. Fontana je izrađena, ali je ovo postao prostor za pešake tek osamdesetih godina, kada su posađeni platani. Spomenik Pašiću podignut je 1998, a godinu ranije trg je nazvan po tom političaru i osnivaču Narodne radikalne stranke.
Na fontani i danas stoji jedva vidljiv napis "Trg Marksa i Engelsa obnovljen 1987. godine".


Glas javnosti /E05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR