Glas Javnosti

POČINJE "PISA" TESTIRANJE U ŠKOLAMA: Rezultati pismenosti ZABRINJAVAJUĆI, u znanju prednjače GIMNAZIJALCI

Društvo
Autor: Glas javnosti

U školama koje su izabrane metodom slučajnog uzorka sutra, 8. marta, počinje testiranje "PISA 20022" koje će trajati 10 dana, do 18. marta.

Na testu provesre znanja biće  oko 7.600 petnaestogodišnjih učenika iz 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih škola. Oni će raditi zadatke iz oblasti čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja. Rezultati ovog istraživanja biće dostupni javnosti nakon obrade, početkom decembra 2023. godine, prenose Novosti.

Rezultati ranijih godina pokazuju da situacija nažalost nije dobra. Na poslednjoj proveri znanja 2019. godine, čak 40 odsto petnaestogodišnjaka nije postiglo osnovni nivo pismenosti u školi, a situacija je najgora u trogodišnjim, srednjim stručnim školama, gde 80 odsto učenika nije postiglo taj osnovni nivo. Rezultati učenika u gimnazijama su mnogo bolji i oni za oko 140 poena imaju bolje rezultate od svojih vršnjaka.


Osnovni cilj PISA testiranja je da se omogući zemljama učesnicama da donose strateške odluke u obrazovanju na osnovu empirijskih podataka o postignućima učenika i uslovima u kojima se oni školuju. Testovima se procenjuju znanja koja su učenici stekli tokom školovanja. Svi zadaci koji se nalaze u testovima vezani su za realne situacije u kojima se učenici mogu naći. Za svaku zemlju koja učestvuje u ispitivanju saopštavaju se podaci o prosečnom postignuću (aritmetička sredina) učenika u svakoj od ispitivanih oblasti.

Ovo testiranje radi OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) od 1997. godine, a organizuje se svake tri godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR