Glas Javnosti

POČINILAC JE NEKADAŠNJI REZERVISTA NAŠE VOJSKE: Podignuta prva optužnica u odsustvu za seksualno nasilje tokom rata

Društvo
Autor: Glas javnosti

Protiv muškarca, nekadašnjeg rezerviste Vojske Srbije, kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu zbog navodnog seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, izvestila je prištinska Koha. Ovo je ujedno prva optužnica u odsustvu za ratni zločin, a podneta je Osnovnom sudu u Prištini, piše KoSSev.

Radi se o muškarcu sa inicijalima D.R, kojeg kosovsko tužilaštvo optužnicom tereti da je seksualno nasilje izvršio nad ženom albanske nacionalnosti, piše KoSsev.

Nije naznačeno koje je nacionalnosti optuženi muškarac.


„Specijalno tužilaštvo saopštava da postoje dokazi da je okrivljeni D.R, kao pripadnik Vojnih rezervnih snaga Srbije, tokom rata na Kosovu, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, tokom širokog i sistematskog napada srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na civilno albansko stanovništvo na celoj teritoriji Kosova, znajući za postojanje ovakvog napada, uz upotrebu nasilja i drugih nehumanih radnji – izvršio seksualno nasilje nad ženom albanske nacionalnosti, koja je zadobila telesne povrede kao i teške i trajne traume“, navodi se u saopštenju koje prenosi Koha.

Tužilaštvo navodi da se zbog navedenih dela, okrivljeni D.R. tereti da je izvršio krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Kako prenosi Koha, Tužilaštvo je ujedno naznačilo da je ovo prva optužnica podignuta u odsustvu optuženog.

„Specijalno tužilaštvo je predložilo da se suđenje održi u odsustvu, jer su iscrpljeni svi napori da se optuženi pronađu“, navodi se u saopštenju.


Krajem maja 2019. godine kosovska Skupština ratifikovala je Nacrt za izmenu Zakonika o krivičnom postupku, kojim je kosovskom pravosuđu omogućeno da pokrene postupak, podnese optužnice, pokrene istrage – kao početak procesuiranja navodnih ratnih zločinaca.

Takođe, Nacrt zakona koji dozvoljava suđenje i kažnjavanje u odsustvu lica koja su, prema ovim sudskim organima, počinila ratne zločine, kosovska vlada usvojila je krajem avgusta 2021. godine, prenosi N1 pisanje KosSev-a.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR