Glas Javnosti

POČETAK ŠKOLSKE GODINE: Evo kako će izgledati PRIJEM PRVAKA,a kako ostalih razreda

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zbog epidemije korona virusa, tradicionalni prijem prvaka će izostati a umesto toga, za njih, ali i učenike petog razred, biće organizovano nešto drugačije upoznavanje sa učiteljima.

U nekim školama su još uvek u toku sastanci kako bi se utvrdili svi detalji oko samog prijema, dok su pojedine škole na svojim zvaničnim sajtovima već objavile obaveštenja i satnice po kojima će se prijem prvaka i petaka održati.

Većina škola u Beogradu 31. avgusta organizovaće samo roditeljske sastanke, a ono pravo upozvanje sa učiteljem odnosno razrednim starešinom i nastavnicima, prvaci odnosno petaci će imati sutradan.

Ipak, ima i nekoliko škola gde će ipak biti organizovaog prijema u školskim dvorištima i fiskulturnim salama na kojima će pored roditelja prisustvovati i prvaci i petaci.
Naravno, svi ovi skupovi biće održani uz poštovanje epidemioloških mera, te će tako biti obavezno nošenje maske i poštovanje distance.

Kako su nam objasnili u školama, njima će se najpre obratiti direktori, učitelji i nastavnici koji će im poželeti dobrodošlicu, a zatim će se prvaci upoznati i sa samom školom. Trebalo bi da sa svojim učiteljima obiđu školske prostorije i buduće učionice, kako bi već sutradan spremni seli u školske klupe.

To nije slučaj i model koji će se primenjivati samo u Beogradu, već su se i ostale škole širom Srbije opredelile za jednu od ove dve varijante.

Da li će 31. avgusta, dan pre početka školske godine, primiti isključivo samo roditelje ili samo decu, prepušteno je i školama uz napomenu da "posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji prvih susreta nastavnika i odeljenskih starešina sa učenicima i/ili roditeljima učenika, tako da se primene sve mere zaštite", navodi se između ostalog u dopisu školama.

Svi su već dobro upoznati i pripremljeni za novi način rada na koji će morati da se naviknu i učenici i nastavnici.

Dušica Tričković, direktorka škole "Radoje Domanović" u Nišu kaže da je sve spremno za 1. septembar, i u smislu organizacije oko primenjivanja mera zaštite, ali i što se tiče nastave.

Njima će biti super: Imaće nastavu u dvoršitu!

- Sve je spremno, prvaci i petaci nam dolaze 31. avgusta, jedni polaze u školu, drugi prelaze iz četvrtog razreda u peti, a mi smo se organizovali tako da nastavu držimo u dvorištu. Đaci će biti upoznati sa kućnim redom, sa svim što je sada neophodno kako bi se zaštitili od virusa, što će dan kasnije biti ponovljeno i onima koji kreću od 1. septembra. Imamo veliko školsko dvorište, pa će se nastava održavati i u dvorištu. Što se same škole tiče, mere će biti ispoštovane i što se nas tiče mi smo spremni da otpočnemo novu školsku godinu - kaže Tričković.

U zavisnosti od toga kakve mogućnosti imaju, takav će se prijem đaka i primeniti, a i nastava će biti organizovana tako da sve protiče bezbedno i za učenike i za nastavnike. Dakle, na školama je da odluče, a na đacima da poštuju sve odluke koje se donose.

Oni koji su putovali, da se jave svojim nastavnicima

- Uz poštovanje svih mera, 31. avgusta će dolaziti i roditelji i deca, važno je da se upoznaju sa učiteljima i nastavnicima. Takođe, roditelji čija su deca putovala treba da se jave razrednom starešini kako bi 10 proveli u karantinu - rekao je on.

(Glas javnosti/Blic)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR