Glas Javnosti

POČELE PROBE RADIJATORA: Grejna sezona u Srbiji startuje pre roka!

Društvo
Autor: Glas javnosti

U gradovima širom Srbije krenule su probe za grejnu sezonu a u u Novom Sadu, Valjevu, Loznici, Kragujevcu, Užicu i Čačku grejna sezona je već startovala. Zvaničan početak je 15. oktobra.

Radijatori su se smlačili i u velikom broju stanova u prestonici, tek toliko, da se sistem isproba i građanima barem malo, zagreju domovi. Iako su u ponedeljak počele tople probe, na režim rada "punom parom" korisnici "Beogradskih elektrana" moći će da računaju tek od četvrtka, ali i u tom slučaju, samo ako srednja dnevna temperatura bude ispod 15 stepeni.

Ipak, ogradili su se nadležni u "Beogradskim elektranama" navodima da je neophodno nekoliko dana da se veliki energetski sistem pokrene i sa postepenim pažljivim opterećenjem za nekoliko dana pređe iz stacionarnog u dinamički sistem rada. u "Toplanama" ističu da će, ukoliko srednje dnevne temperature budu niže od 12 stepeni celzijusa, nastaviti isporuku toplotne energije.

U Beogradu toplane greju oko 22,5 miliona kvadrata, od čega 17,8 miliona pripada stanovima, a ostatak poslovnom prostoru.

- Važno je da građani sarađuju sa nama u prvih sedam dana, jer u tom periodu se vidi najviše problema bez obzira na to što je završen remont i što ima dovoljno energenata - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je u društvu ministra energetike Aleksandra Antića obišao beogradsko JP "Beogradske elektrane", a dočekao ih je direktor Rade Basta.

Ministar Antić rekao je da su u 60 gradova i opština u Srbiji sistemi spremni za početak grejne sezone i da od ponedeljka gotovo u svim sredinama kreću tople probe. Antić je prilikom obilaska ukazao da je tokom leta remontovano više od 6.000 megavata instalisanih kapaciteta u toplanama, tako da je između 2.500 i 3.000 kilometara mreže dovedeno u red.

- Energetska situacija u Srbiji je potpuno stabilna i obezbeđeni su svi ključni energenti - poručio je ministar. Toplane tokom godine potroše više od 600 miliona kubnih metara gasa, 80.000 tona mazuta i dodatne količine peleta, biomase, uglja.

Tople probe u Nišu počele su 8. oktobra. Direktor JP "Gradska toplana" Petar Milačić kaže da nemaju većih havarija na mreži, već se javljaju sitni nedostaci koji se uveliko otklanjaju. I JKP "Gradska toplana" iz Zrenjanina, od ponedeljka greje stanove u popodnevnim satima.

U Novom Sadu je i ova grejna sezona počela 1. oktobra, u skladu sa lanjskom Odlukom o proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom, prema kojoj grejanje počinje 15 dana ranije. Zbog zahlađenja, grejna sezona u Valjevu je počela tri dana ranije i odavde poručuju da će vreme do zvaničnog početka grejne sezone iskoristiti za proveru rada sistema.

- U Loznici je, u ponedeljak posle toplih proba koje su trajale nekoliko dana, počelo grejanje - rekao je Miodrag Dišić, direktor JKP "Toplana". - Cena se nije menjala više od sedam godina.

U oko deset hiljada subotičkih domaćinstava već nekoliko dana su u toku tople probe, a Subotičani mogu očekivati početak sezone i ranije ukoliko temperature budu niže od 12 stepeni. Šabačko JKP "Toplana" je od juče započelo sa toplim probama, ali u ovom preduzeću napominju da to ne podrazumeva početak grejne sezone, već samo proveru rada toplotnih izvora.

JKP "Gradska toplana" Kruševac počinje u utorak sa toplim probama, a za ovu sezonu nabavljeno je 21.000 tona uglja i 500 tona mazuta. U ovom preduzeću očekuju da u toku grejne sezone pristigne još 100 tona mazuta.

Grejna sezona u Kragujevcu takođe počinje u utorak. Prema rečima Milana Ćirovića, direktora "Energetike", sve je spremno za sezonu, obezbeđeno je dovoljno energenata. U domovima Čačana od juče su radijatori topli, iako zvanično još nije počela grejna sezona. Tako je odlučilo JKP "Čačak", odnosno direktor Danko Ćalović, a zbog niskih temperatura.

Knjaževačka "Toplana" sa svoje dve kotlarnice, koje greju 55.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora, spremna je da grejnu sezonu započne i pre zvaničnog početka ukoliko dođe do naglog pada temperature. Dok u Negotinu grejna sezona počinje 15. oktobra, u Majdanpeku oko 2.300 korisnika sistema daljinskog grejanja tople radijatore mogu da očekuju dan ranije, 14. oktobra.

Grejanje u Vranju počeće 15. oktobra, a Goran Petrović, direktor preduzeća "Novi dom", kaže da je sve spremno za sezonu.

- "Novi dom" greje 97.483 kvadrata poslovnog prostora i 77.706 kvadrata stanova, što je 12.000 stambenih jedinica više, zbog novih stanova za bezbednjake - pojašnjava Petrović. Sezona grejanja će početi na vreme, međutim najavljene visoke dnevne temperature u oktobru mogu odložiti grejanje, jer je apsurdno grejati ako su vremenski uslovi povoljni.

(Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR