Glas Javnosti

Počela obuka saobraćajne policije za korišćenje kamera na uniformi od 1. septembra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Počela je obuka pripadnika saobraćajne policije Srbije za upotrebu kamera za uniforme koje su nedavno dobili od SAD.

Koristiće ih od 1. septembra saobraćajni policajci na auto-putevima u okolini Beograda, kao i policajci u neoznačenim policijskim vozilima – „presretačima“ širom Srbije.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević je rekao da će policajci koji budu nosili kamere, biti obavezni da obaveste građane da će „intervencija biti audio-video snimljena“.


Lakićević je rekao da se kamere neće koristiti za procesuiranje krivičnih dela i prekršaja, i da će se snimljeni video i audio materijal čuvati 45 dana, a potom se brisati.

Pristup snimljenim podacima imaće samo ovlašćena lica u Ministarstvu unutrašnjih poslova: neposredne starešine i službenici unutrašnje kontrole, kao i oni koji dobiju zadatak da preispitaju neku intervenciju ili policijsko ovlašćenje.

Prilikom predstavljanja načina rada kamera za uniforme zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas ocenio da će kamere na uniformi doprineti većoj transparentnosti rada saobraćajne policije i smanjiti mogućnost zloupotrebe tokom policijskih poslova.


Kancelarija Zaštitnika građana je saopštila da je Pašalić rekao da kamere „imaju veliki značaj kao antikorupcijsko sredstvo“, da je njihovo uvođenje „pažljivo ispitivano tri godine“ i da je u potpunosti u skladu sa zakonom.

Pašalić je naglasio da podaci sa kamera za uniformu ne mogu da budu zloupotrebljeni jer se čuvaju posebno zaštićenim softverom, za koji se tačno unapred zna ko njime rukuje i kojem ne može pristupiti neograničen broj ljudi.

„Ako neka informacija ‘procuri’, znaće se ko je zloupotrebio ovlašćenje“, naglasio je Pašalić.



Glas javnosti/B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR