Glas Javnosti

POBUNA RODITELJA U KRAGUJEVCU: Ne gajimo decu da ih sa raspusta teraju na VOJNE PARADE, da bi APLAUDIRALI POLITIČARIMA!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Ogorčenost roditelja kragujevačkih đaka povodom poziva Školske uprave direktorima osnovnih i srednjih škola da njihovi nastavnici dovedu učenike na vojnu paradu u ponedeljak, 28. juna na Vidovdan, je trenutno najvruća tema u šumadijskoj prestonici. Roditelji, kako tvrde, ne žele da im iko zloupotrabljava decu u političke svrhe i to još šest dana nakon što im je završena školska nastava.

Da sve bude još zanimljivije od ovog poteza Školske uprave Kragujevca ograđuju se i ministar prosvete,  Branko Ružić, kao i gradski funcioneri, na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, objašnjavajući da to nije poteklo od njih, iako mnogima nije logično da se tako nešto realizuje bez njihovog znanja i saglasnosti. Mada, liči da je možda baš tako.

Elem, prema tekstu famoznog naloga, koji su objavili lokalni internet portali, upućenog direktorima osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu jasno piše da će se na Vidovdan, 28. juna 2021. godine, na prostoru između Stadiona “Čika Dača” i Muzeja “21. oktobar”, sa početkom u 13 časova, održati vojna parada na kojoj će se prikazati obučenost i najsavremenija tehnička opremljenost Vojske Republike Srbije, a da će na događaju prisustvovati i predsednik Srbije,  Aleksandar Vučić.

U pomenutom mejlu, koji potpisuje rukovodilac Školske uprave, Goran Joksimović, nalaže se da je potrebno da sve škole povedu učenike na tu manifestaciju, osnovne od četvrtog do osmog razreda, a srednje kompletno. Takođe, navodi se da do danas, 24. juna, do kraja radnog vremena škole pošalju podatke  “o broju učenika i nastavnika koji će prisustvovati ovoj manifestaciji”.

Poslednji deo poruke ima naglašenu patriotsko - političku notu:

 “Poštovane direktorke i poštovani direktori, zbog značaja vojne parade za našu Državu, za našu Vojsku i za naš Grad, molimo vas da date sve od sebe da organizacija njenog praćenja bude na najvišem nivou i prema brojnosti učenika i prema obezbeđivanju njihove sigurnosti (nastavnici da izvrše pripremu učenika za praćenje parade)”, poentira se na kraju saopštenja Školske uprave Kragujevca.

Šta je sve sporno u ovom dopisu direktorima kragujevačkih škola pitali smo u sedištu najuticajne obrazovne organizacije, Unije sindikata prosvetnih radnika u Kragujevcu, njenog predsednika Ljiljanu Miletić:

-Ovo je nesumnjivo neubičajen poziv, da ga tako nazovem. Piše “potrebno je”, što je čudna formulacija, uz još čudniju napomenu da “nastavnici da izvrše pripremu učenika za praćenje parade”. Učenici su, inače, 22. juna zavrili redovnu nastavu, ali su pozvani da dođu 28. juna po svoje svedočanstva i đačke knjižice, pa da li tada da radimo te “pripreme za praćanje parade”. Koliko čujem mnoge naše kolege su odbile da to urade, što su uradile i zvanično pisanim putem. Razumemo i roditelje koji na sve to burno reaguju, jer deca četvrtog razreda osnovne imaju deset godina, pa bi bez njihove pratnje bilo bi vrlo rizično da prisutvuju ovakvim masovnim skupovima, - priča za Glas javnosti Ljiljana Miletić, predsednik Unije SPRS u Kragujevcu.    

 

U poslednjem saopštenju Ministarstvu prosvete, očigledno inspirisano informacijama sa terena o velikom nezadovoljstvu roditelja i nastavnika đaka iz Kragujevca da im se deca sa raspusta vode na vojne parade i političke skupove, ističu da oni nisu bili obavešteni o ovom pozivu školama:

“Mi tražimo od školskih uprava da nas obaveštavaju o događajima regionalnog i lokalnog tipa gde se pozivaju škole da uzmu učešće. Budući da je reč o manifestaciji koja se odnosi na Vojsku Srbije upućen je poziv školama, ali nema obaveznosti s obzirom na to da su deca već 28. juna na raspustu“, poručuju iz  Ministarstva prosvete.

Ponedeljak i Vidovdan nisu daleko, tako da vesti na ovu temu iz Kragujevca, izgleda, tek očekujemo, jer većina roditelja i nastavnika je rekla svoje, ali i Ministarstvo prosvete da “nema obaveznosti”.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR