Glas Javnosti

POBUNA PLANETE ZEMLJA: Dramatično upozorenje naučnika - zemljotresi, prirodne katastofe, virusi, Kovid 19 - biće sve češći

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pre 250 miliona godina na Zemlji je postojao samo jedan kontinent a onda je pre 220-225 miliona godina započeto njegovo cepanje na dva, pa na više kontineneta da bi izgled i njihova pozicija izgledao kao danas - 12 megaploča. Taj proces nastaviće se i ubuduće...I. svedoci smo snažnih zemljotresa koji se u najvećem broju događaju na kontaktima tih megaploča.

Da li su pred svetom dešavanja iz filma „2012“? Da li će se veliki nosač aviona nasukati, ni manje ni više, nego na Belu kuću, ili Kremlj,  ili će džinovski talasi cunamija poplaviti tibetanska svetilišta visoko u planinama, kao iz scena filma „2012“?

Posle apokaliptičkih slika iz Japana, strah od "smaka sveta" i ovakvih događaja svuda raste, a gledanost filma „2012“ i rasprave o majanskom kalendaru posle zemljotresa su naglo povećane.

I, dok malo ljudi govori i veruje da će svet zadesiti velike katastrofe, pojedini naučnici, i sada, posle zemljotresa i cunamija u Japanu, ali i godinama unazad upozoravaju da zemlji predstoje "crni dani“. I, izgleda, sa Kovidom -19, konačno su stigli...

 

Smak sveta odlaže se za 2112?

Sudeći po najnovijim otkrićima svet će nastaviti da postoji. Bar do 2112 godine, suprotno verovanjima drevnih Maja koje su  datum(21. decembra 2012) označile kao poslednji dan pred smak naše planete.

 Stručnjaci su utvrdili da razlike u računanju vremena između današnjeg kalendara i onog koji su koristile Maje mogu iznositi i do 100 godina.

Majanski kalendar preveden je na današnji gregorijanski zahvaljujući takozvanoj GTM konstanti koja je svoje ime dobila po inicijalima prezimena tri rana istraživača majanske kulture - Goodman, Martinez, Thompson.
Gerardo Aldana sa Univerziteta Kalifornija, autor spomenutog poglavlja, tvrdi da su se tokom tadašnjih istraživanja i radova najviše naglašavali datumi dobijeni s kolonijalističkih dokumenata ispisanih na majanskom jeziku na latinici.

Kasnije je GTM konstanta ponovo aktuelizovana zahvaljujući američkom lingvisti i antropologu Floydu Lounsburyju koji je koristio podatke iz Dresdenskog kodeksa, majanskog kalendara i almanaha koji prati datume vezane za kretanje Venere.

Aldana kaže kako je Lounsbury zauzeo stav kako je njegov 'prevodilačkii' rad uklonio poslednje prepreke u prihvatanju ove konstante kao istinite.

- Drugi su otišli čak toliko daleko da su sugerisali kako je on dokazao da je GMT konstanta tačna - smatra Aldana.

Ova teza detaljno je objašnjena u poglavlju u knjizi „Calendars and Years II: Astronomy and Time in the Ancient and Medieval World". U tom se poglavlju napominje da prebacivanje vrednosti majanskog kalendara na današnji kalendar može biti pogrešno i do 50 pa čak 100 godina.

Ako je to istina, a sudeći po svemu jeste, ranija predviđanja o 2012. godini kao kraju sveta bila su netačna, pa se možemo baškariti bar do 2112 netačna ili da stavimo pod sumnju datume svih događaja i predviđanja Maja.

Kraj sveta za Maje bio je utemeljen na činjenici da se njihov kalendar završava 2012. godine...

Ili, ipak, da sačekamo 31.12. 2112 godine?!

Američki geolog, Džim Berkland, poznat po tome što je četiri dana unapred predvideo zemljotres koji je 1989. pogodio San Francisko, oglasio se nedavno tvrdnjom da postoji velika verovatnoća da će veliki zemljotres pogoditi Kaliforniju, između  19. i 26. marta, ne zna se i koje godine. Oktobar, mart i april su najkritičniji za oblast San Franciska pošto su se tada događali najveći zemljotresi, tvrdi Berkland.

Prema njegovim rečima, dešavanja u „vatrenom prstenu“ Pacifika pokazuju da se događaji odvijaju po određenoj šemi.

- Prvo smo imali katastrofalan zemljotres u Čileu februara 2010, potom je usledio zemljotres u Krajsčerču februara, a za njim je došao zemljotres u Japanu. Ukoliko se prati ova šema, sledeća na redu je zapadna obala SAD, odnosno njeno najosteljivije područje, Kalifornija, tvrdi ovaj geolog.

Berkland odbacuje da je on „genije“ ili „ludak“, već kaže da je geolog koji prati pokazatelje koji su potpuno jasni.

- Veliki pomor ribe na zapadnoj obali SAD i Meksika, kao i izlazak kitova u znatno pliće vode upućuje na to da su određeni procesi u toku i da će se nešto dogoditi.

U trenutku dok pišemo ovaj članak (četvrtak, 17. decembar 2020.) još uvek se nisu, na sreću, obistinila predviđanja Berklanda.

Prognoze ovog geologa nisu jedine kada je reč o Kaliforniji. Tokom 2008. naučnici američke geološke službe predvideli su Kaliforniji katastrofalne zemljotrese do 2038. godine koji će biti toliko snažni da će sa lica zemlje "sravniti" Los An|eles i San Francisko. Kako je tada preneo AFP, prema novim modelima prognoza zemljotresa koje su napravili američki stručnjaci, verovatnost predviđanja zemljotresa ima tačnost od oko 99 odsto?!

"Mi praktično garantujemo da će se desiti nešto tako“, kazao je 2008. jedan od autora prognoze geofizičar Ned Fild, iz Geološke službe u Pasadeni.

Da se nešto dešava na Pacifiku potvrđuju i izveštaji o zemljotresima koji su često poga|ali ovu oblast. Tako je jak zemljotres pogodio je i pogranične oblasti Indije i Mjanmara, a potom zemljotres jačine 6.1 stepeni Rihtera pogodio je zapad Indonezije. Snažan zemljotres pogodio je novozelandski grad Krajstčeserč. Nekoliko sati nakon zemljoresa u Japanu, Maunt Karangena, jedan od najsnažnijih indonežanskih vulkana, eruptirao je i izbacivao lavu i gas. Nekoliko potresa bilo je i u planini Fudži, u Japanu...

Prva decenija novog milenijuma obeležena je velikim katastrofama koje su izazvali zemljotresi i cunamiji, a druga decenija se završava pandemijom Kovida -19....

Naučnici kažu da je zbog rasporeda tektonskih ploča najverovatnije da najsnažniji zemljotresi budu upravo u “vatrenom prstenu” Pacifika.

Dva katastrofalna zemljotresa pogodila su Indoneziju 2004. i 2005. i oni se ubrajaju me|u 10 najvećih u proteklih 100 godina. Prilikom zemljotresa 2004. godine, došlo je do pomeranja Zemljine ose, a oslobođena energija jednaka je energiji celokupnih svetskih rezervi nuklearnog oružja ili godišnjoj potrošnji energije u svetu.

Periodi smanjenja i povećanja seizmičke aktivnosti dolaze bez najave i dešavaju se na dubinama od nekoliko stotina kilometara u Zemljinoj unutrašnjosti. Seizmologija, nauka o zemljotresima, na ovom nivou na kome je danas još uvek ne može da utvrdi da li se nalazimo u stanju uvećanje seizmičnosti u odnosu na prethodni period od više meseci ili godina ili je sve u okvirima prosečnosti kada se posmatra neki duži vremenski period, rečeno nam je u Seizmološkom zavodu Srbije.

U Zavodu objašnjavaju da su geološki procesi koji su uzrok nastanka zemljotresa započeti pre nekoliko stotina miliona godina. Pre 250 miliona godina na Zemlji je postojao samo jedan kontinent a onda je pre 220-225 miliona godina započeto njegovo cepanje na dva, pa na više kontineneta da bi izgled i njihova pozicija izgledao kao danas - 12 megaploča. Taj proces se nastavlja i ubuduće i svedoci smo snažnih zemljotresa koji se u najvećem broju događaju na kontaktima tih megaploča. Ta aktivnost se ne odvija istom brzinom, nekada je ona burnija a nekad tiša. Te aktivnosti se odvijaju na nebrojeno mnogo mesta na Zemlji pa nije isključeno da će ovakva mega aktivnost imati uticaja i na aktivnosti na nekim drugim prostorima pa i ovim našim, kažu u srpskom seizmološkom zavodu.

Zemljotresi se  mogu predvideti?!

Geolozi i seizmolozi nisu saglasni u tome da li je moguće predvideti zemljotres?!

Dok zvanične institucije i zavodi saopštavaju da predviđanje zemljotresa nije mogu}e, sve se češće čuju glasovi stručnjaka koji tvrde da je upravo suprotno.

Pored Džima Berklanda i drugih američkih geologa, u Rusiji postoji Me|unarodni institut za teoriju prognoziranja zemljotresa i matematičku geofiziku Ruske akademije nauke uspeli su da dokažu “principjelnu mogućnost prognoziranja zemljotresa”. Svoje tvrdnje ovi stručnjaci su potvrdili 2003. kada su uspešno prognozirali 2 zemljotresa – u Kaliforniji i na ostrvu Hokaido, kao i prognoze zemljotresa u između Slovenije i Austrije 2004.

 

Seizmološki institut Srbije

Predstoji nam pojačana seizmička aktivnost na Balkanu! Proteklih godina i meseci treslo se i u Srbiji i Balkanu. Prizori posledica zemljotresa u Kraljevu i dalje su vidljivi. Od tada, pa do danas zabeleženo je više jačih potresa na prostoru Balkana.

Tako je južnu Bugarsku je pogodio zemljotres jačine 3,2 stepena Rihterove skale. Kod Plužana, u Crnoj Gori, zabeležen je zemljotres od 3,2 stepena Rihterove skale. Tri dana kasnije, Budimpeštu je pogodio najsnažniji zemljotres još od 1985. godine...Prizren su pogodila dva zemljotresa od 2,4 i 3 stepena Rihtera.pa slabiji zemljotres je pogodio Novi Pazar, kao i slabiji zemljotres registrovan u oblasti Gnjilana.

Da li nam prete zemljotresi na ovim prostorima i kakvi bi oni mogli da budu?

- Što se tiče prostora Balkana, posle relativno dugog zatišja u posledljih 20-30 godina realno je očekivati pojačanje seizmičke aktivnost i ona je već poja~ana na prostorima Albanije, Crne Gore i u prostorima Dinaride i prošle godine najpre na Kosovu i Metohiji i Srbiji, govorio je Branko Dragićević, iz Seizmološkog zavoda srbije.

Posledice eventualnih zemljotresa u Srbiji, prema rečima Dragi}evi}a, zavise ne samo od magnitude već više od kvaliteta gradnje, stepena protivtrusne gradnje i spremnosti društva da reaguje u takvim situacijama.

(Glas javnosti - Vladan Dinić)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR