Glas Javnosti

PO PRVI PUT OBORIO! Ustavni sud proglasio NEUSTAVNOM Vučićevu meru iz vanrednog stanja!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Ustavni sud je pre četiri dana, po prvi put, oborio jednu od mera koje je Vlada Srbije uvela tokom vanrednog stanja usled pandemije KOVID-19.

 

Sud je proglasio neustavnim istovremeno vođenje krivičnog i prekršajnog postupka, kao i dvostruko kažnjavanje zbog nepoštovanja odluke o zabrani kretanja.

U martu 2020. godine, Beogradski centar za ljudska prava podneo je Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i saglasnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima Uredbe o prekršaju za kršenje Naredbe ministra unutrašnjih poslova o ograničenju i zabrani kretanja. Inicijativa za ocenu ustavnosti se odnosila na mogućnost dvostrukog kažnjavanja – krivičnog i prekršajnog – lica koja prekrše zabranu kretanja.

Prema saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava koje je objavljeno na njihovom sajtu, Ustav Srbije i Protokol 7 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima garantuju načelo zabrane ponovnog suđenja za istu stvar, a od ovog načela se ne može odstupiti ni u vreme vanrednog stanja.

- Iako je naredbom ministra odrešeno da će se nepoštovanje uvedenih zabrana kažnjavati kao krivično delo – u skladu sa Krivičnim zakonikom, a kao prekršaj – u skladu sa pomenutom odredbom, nema nikakvog opravdanja da građani koji prekrše navedene zabrane budu dvostruko kažnjeni - naglašeno je u saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava.

Iako je Sud ovu meru proglasio neustavnom, postupak za procenu ustavnosti Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Srbije je obustavljen. Beogradski centar za ljudska prava je pokrenuo inicijativu za ocenu ustavnosti i u slučaju ove naredbe, naglasivši da je u potpunosti neustavna s obzirom na činjenicu da ju je donelo Ministarstvo policije u saglasnosti sa Ministarstvom zdravlja, a ne Skupština, odnosno Vlada Srbije uz supotpis predsednika Republike, kao što nalaže protokol po kome se donose mera odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajamčenih Ustavom.

Foto: Ustavni sud

- Imamo pozitivan odnos prema odluci koju je Ustavni sud doneo u pogledu zabrane dvostrukog kažnjavanja, ali nam nije jasno zašto je obustavljen postupak koji se odnosi na ocenu ustavnosti Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Srbije. Ustav ne dozvoljava da MUP donosi takvu vrstu odluka - izjavio je za Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Do sada je podneto 66 inicijativa za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluka i mera koje su donete tokom vanrednog stanja sa ciljem sprečavanja širenja pandemije KOVID-19.

Kako je portal EWB ranije pisao, u monitoring izveštaju "Vladavina prava i vanredno stanje" Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) naglašeno je da je jedan od najvećih problema u vezi sa radom institucija i sa stanjem vladavine prava tokom 52 dana vanrednog stanja u Srbiji upravo neaktivnost Ustavnog suda. Izveštaj, takođe, podseća da je Beogradski centar za ljudska prava skrenuo pažnju na neustavnost mera koje su donete tokom vanrednog stanja, a koje se odnose na mogućnost dvostrukog kažnjavanja lica koja krše zabranu kretanja.

- Od početka vanrednog stanja podneta je nekolicina utemeljenih inicijativa za ocenu ustavnosti pojedinih akata donetih u vanrednom stanju. Ustavni sud je odbacio inicijative za ocenu ustavnosti uvođenja vanrednog stanja tek 23. maja. Međutim, ostaje nejasno zašto se sud nije izjasnio o neustavnosti odgovarajućih propisa za vreme trajanja vanrednog stanja - naglašeno je u izveštaju.

Alarm izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 grupe autora koji čine koaliciju prEUgovor, takođe je naglasila pasivnost institucija kao jedan od najvećih problema u vezi sa demokratijom i vladavinom prava u Srbiji tokom vanrednog stanja. U Alarm izveštaju se ističe da je vanredno stanje ogolilo nefunkcionisanje institucija u Srbiji, što se pokazalo i u samoj činjenici da je vanredno stanje proglašeno mimo Narodne skupštine, bez odgovarajućeg obrazloženja o tome zašto se ona nije mogla sastati.

Ustavni Sud je upravo ovu odluku po kojoj je proglašeno vanredno stanje, a koju je donela Vlada uz supotpis predsednika Srbije, ocenio kao odluku koja je u skladu sa Ustavom.

(Glas Javnosti/europeanwesternbalkans. rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR