Glas Javnosti

ПО ОБИЧАЈУ НИКОМ НИШТА: Истекао рок Савета Европе за решавање афере „нестале бебе“

Društvo
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 01.10.2018.

Данас истиче рок који је Комитет министара Савета Европе оставио властима у Србији за решавање афере „нестале бебе“, а конкретних мера за напредак по том питању још увек нема.

Закон о утврђивању статуса и чињеница о несталој деци није ни близу усвајања, а Комисија за испитивање поступака државних органа у овим случајевима још увек нема ни правилник о раду.

Комитет министара је у јуну ове године поново позвао власти Србије да предузму све неопходне мере да се установи механизам који ће помоћи у решавању сваког појединачног случаја и да до 1. октобра ове године обавесте Комитет о предузетим мерама на усвајању закона о несталим бебама.

„Комитет министара Савета Европе изражава жаљење зато што власти Србије још нису усвојиле мере за успостављање механизма који ће омогућити појединачна обештећења свим родитељима чије су бебе нестале из породилишта у Србији“, саопштено је тада.

Ипак, Предлог закона о утврђивању статуса и чињеница о деци несталој из породилишта, још увек је заглављен негде у скупштинској процедури, након бројних апела и протеста удружења родитеља да се лоше законско решење повуче и изради текст који ће бити у складу са њиховим потребама. Влада Србије је 8. марта упутила Скупштини Србије Предлог закона о несталим бебама, али га парламент још није усвојио. Последње обавештење које су српске власти послале Савету Европе о томе докле се стигло са извршењем пресуде било је уверавање да ће посебан закон о несталим бебама бити усвојен до јуна.

Поред израде закона, један од механизама који је држава Србија предложила за решење ове афере је и Комисија за испитивање поступања државних органа у случајевима нестале деце. Она је формирана уочи последњег извештаја који је Србија морала да поднесе СЕ у марту ове године, од представника надлежних министарстава и представника родитеља. Ипак, до данас није донет правилник о раду ове Комисије којим би дефакто и могле да отпочну њене активности и некакви помаци. Разлог за то је, како су раније указивали неки оштећени родитељи, то што се већина чланова Комисије није сагласила са захтевом представника родитеља да он има право „златног гласа“ односно вета. На то је указивала група неколико удружења родитеља жалила се што они нису узети у обзир при одлучивању о томе ко ће их представљати у овој комисији.

Комитет министара је раније најавио да ће ову ситуацију сагледати поново у децембру и наложио Секретаријату тог тела да изради нацрт резолуције у којој се позива на преиспитивање овог случаја на свакој седници Комитета за људска права све док власти Србије не усвоје неопходне мере.

Глас јавности / ДАНАС / од 01.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR