Glas Javnosti

PLJAČKAŠI! Vlada Srbije bez ikakve kontrole BEZOBZIRNO ZADUŽUJE GRAĐANE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Potpredsednica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković izjavila je danas da Vlada Srbije nemilice zadužuje građane Srbije kroz međudržavne ugovore zaključene bez kontrole i bez konkurencije.

Ona je u pisanoj izjavi navela da je zaključivanje međudržavnih bilateralnih ugovora na osnovu direktne pogodbe i bez prethodno raspisanog međudržavnog tendera jedan od najvećih generatora korupcije u Srbiji.

Prema njenim rečima, pored tih ugovora zaključenih bez konkurencije, izvori korupcije su i nezakonito upravljanje javnim preduzećima, nameštanje tendera u javnim nabavkama firmama bliskim vlasti i suštinsko nepostojanje konkurencije, a ni kontrole u potrošnji javnih fondova.

Ona je navela da je, prema istraživanjima Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, u toku 2020. godine Skupština Srbije ratifikovala 17 finansijskih međunarodnih ugovora čija je vrednost veća od dve milijarde evra, dok je u 2019. godini broj tih ugovora bio manji (11), ali je ukupno zaduženje približno isto.

Najveći broj ugovora u 2020. godini zaključen je sa Bankom za razvoj Saveta Evrope (4) i zaduženje Srbije po ta četiri ugovora iznosi 494 miliona evra, dok je samo ugovorom sa Vladom Francuske izvršna vlast zadužila zemlju za 581 milion evra.

- Ovim, najvećim pojedinačnim zaduženjem sa francuskom vladom, Srbija se obavezala na izgradnju takozvanih prioritetnih strateških projekata od kojih samo prva faza projekta Beogradski metro košta blizu pola miliona evra, dok je ostatak namenjen projektu automatizacije elektrodistributivne mreže, uz učešće Elektroprivrede Srbije - istakla je Milenković Kerković.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR