Glas Javnosti

PLIVANJE ZA ČASNI KRST ŠIROM SRBIJE: U Nišu prvi doplivao najmlađi učesnik trke, a u Kragujevcu gimnazijalac (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pobednik plivačke "Trke za časni krst" u Nišu je danas bio njen najmladji učesnik, sportista i učenik (18) niške Medicinske škole Marko Todorović.

Todorović je rekao da pliva od svoje četvrte godine i da je državni prvak u trci na pet kilometara i vicešampion u disciplini kraul na 800 i 1.500 metara, a da mu je "želja od malena ;bilo da dopliva do časnog krsta ".

Pobedniku tog bogojavljenjskog nadmetanja u otvorenom bazenu Sportskog centra "Čair" su pripali 30.000 dinara, zlatni lanac s krstom i lovorov venac, a Opština Medijana koja je bila organizator, nagradila je i sve druge plivače. U trci je učestvovalo 18 plivača, među kojima dve žene, a najstariji učesnik imao je 53 godine. Posle pauze od dve godine zbog epidemije korona virusa, trci je danas mogla da prisustvuje publika.

U reci Kamenica u Koštunićima 14 učesnika u plivanju za časni krst

U Koštunićima kod Gornjeg Milanovca, na takmičenju u plivanju za "časni krst" u reci Kamenici, pobedio je Milanovačanin Filip Kostić (26). Kostić je prvi put učestvovao u takmičenju 14 plivača, medju kojima je bila i jedna žena. Plivanja za "časni krst" na verski praznik Bogojavljenje u Koštunićima organizovalo je peti put ekološko udruženje "Suvoborska greda".

Učenik gimnazije iz Kragujevca prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta

Nosilac "Bogojavljenskog krsta Šumadije" za 2023. godinu je učenik Druge gimnazije u Kragujevcu Mitar Šarković (17) koji je danas pobedio na 20. manifestaciji "Plivanje za krst Časni" na Šumaričkom jezeru.Prvi put ove godine omogućeno je da u plivanju za bogojavljenski krst učestvuju svi prijavljeni, pa se nadmetalo 98 učesnika, što je više u odnosu na prethodne godine, kada je moglo da učestvuje samo po 33 učesnika izabranih žrebom.

I ove godine učesnici za titulu su morali da preplivaju 33 metra, koji simbolično predstavljaju broj godina Hristovog života. Prvi put ove godine "Plivanje za krst Časni" organizovano je na jezeru u selu Dulene u kome je učestvovalo 14 plivača, a manifestacija nije imala takmičarski karakter.

U vodi više od 100 plivača: Plivanje za časni krst pored Drine

Pedesetjednogodišnji Aleksandar Lekić pobednik je ovogodišnjeg plivanja za Časni krst u Loznici u muškoj, a devetnaestogodišnja Ana Tijanić u ženskoj konkurenciji. Zbog visoskog vodostaja Drine nije se plivalo u reci već u susednom jezeru, a po vetru i pravom pljusku, na plus dvanaest stepeni, u vodu je ušlo nešto više od sto plivača među kojima je bilo i desetak žena.

Lekić, inače, svetski šampion u fizik klasik bodibildingu, najbrže je preplivao deonicu od 33 metra, koja simbolizuje broj godina Isusa Hrista, a ovo mu je prvo učešće.

- Do sada nisam nikada plivao za Časni krst i srce mi je puno što sam uspeo da stignem prvi. Ovo mi je najvažnija pobeda u životu. Sve titule nemaju značaja naspram ovoga danas. Izuzetno sam srećan i hvala Bogu na ovome– rekao je pobednik.

Među damama najbrža je bila srednjoškolka Ana, učenica četvrtog razreda lozničke SŠ ’’Sveti Sava’’.

- Nisam nikada do sada plivala na Bogojavljenje i bilo mi je baš hladno. Došla sam sa nekoliko drugova i drugarica iz razreda i sada sam presrećna – rekla je ona posle trke.

Za krst je plivalo i deset učenika iz Aninog razreda koji su se samoorganizovali i nameru da plivaju saopštili direktorki škole Jeleni Marković koja ih je podržala i danas bodrila. Ovo je prvi put da neko iz ove škole pliva na Bogojavljanje, a bilo je šest devojaka i četiri momka. Najuspešniji plivači dobili su prigodne poklone, zahvalnice i majice dok je za sve posetioce bilo spremljeno besplatno kuvano vino i čaj. Prema rečima Miroslava Popovića, sekretara Moto-kluba ’’Blek dragons’’, učestvovao je rekordan broj plivača, a bilo ih je i iz susedne Republike Srpske, Beograda kao i nekoliko Rusa.

- Odlučili smo zbog bezbednosti učesnika da se ne pliva u nabujaloj Drini već u jezeru i sve je prošlo kako treba. Hvala svima što su došli po ne naš najboljem vremenu i svako ko je plivao danas je pobednik. Drago nam je da je bilo i devojaka, a dodeljen je krst najbržim plivačima u muškoj i ženskoj konkurenciji – kazao je on.

Organizatori plivanja, kome je prisustvovalo dosta Lozničana, su Moto-klub ‘‘Blek Dragons’‘ u saradnji sa Crkvenom opštinom Loznica, gradskom upravom i Turističkom organizacijom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR