Glas Javnosti

PLATE I DALJE NEJEDNAKE: Žene 16 ODSTO manje plaćene od muškaraca ZA ISTE POSLOVE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nadnice koje dobijaju muškarci u Srbiji iznose 11 do 16 odsto više nego nadnice koje dobijaju žene, rekla je predsednica Koordinacionog tela za rodnu rasvnopravnost, Zorana Mihajlović.

Evropski prosek jeste 16,3 odsto, a na globalnom nivou iznosi 23 odsto

Mihajlovićeva  je podsetila povodom 18. septembra – Međunarodnog dana jednakih zarada, koji se ove godine prvi put obeležava u svetu, da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

-Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene bi zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje. Epidemija koronavirusa je dodatno osvetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe – od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, službe socijalne i zdravstvene zaštite, dok ih u najplaćenijim sektorima poput IT industrije ima malo-,  rekla je ona.

Potpredsednica Vlade dodala je i da razlog za manju aktivnost žena na tržištu rada leži upravo u obavljanju ovih neplaćenih poslova kod kuće.

-Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, u odnosu na četiri odsto muškaraca. Teže im je da usklade privatne i poslovne obaveze, a o slobodnom vremenu za sebe da ne govorimo. To su patrijarhalni obrasci koje moramo da menjamo-,  zaključila je Mihajlovićeva.

(Glas javnosti/Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR