Glas Javnosti

PLATA 240.000 A ZA OVAJ POSAO VAM NE TREBA FAKULTET: Potražnja za radnicima! Oni u Srbiji najviše zarađuju, a NIJE IT SEKTOR!

Društvo
Autor: Glas javnosti/ Kurir

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna zarada obračunata za oktobar prethodne godine iznosila je 104.039 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 75.353 dinara.

Podaci pokazuju da najviše zaradili zaposleni u računarskom programiranju i konsultantskim delatnostima, ali nisu programeri ti koji drže prvo mesto po pitanju zarada.

"Pored programera koji važe za jedno od najplaćenijih zanimanja, na listi pet najplaćenih nalaze se zaposleni u kontroli leta i drže prvu poziciju u visinama zarade, a za njima slede programeri. Na listi su dalje zaposleni u oblasti naučnog istraživanja i potom zaposleni u eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa", kaže Miloš Turinski ispred kompanije "Infostud poslovi".

Koja zanimanja su najtraženija u Srbiji?

Prema rečima sagovornika, IT sektor se ponovo našao na samom vrhu liste najtraženijih oblasti u kojima je bilo najviše mogućnosti za zaposlenje, a sledili su ga trgovina, prodaja, mašinstvo, administracija i ugostiteljstvo. S druge strane, Turinski navodi da su u prethodnoj godini poslodavci najviše raspisivali oglase za prodavace, vozače, magacionere, administrativne radnike, kao i radnike u proizvodnji.

Koliko u proseku zarađuju vodoinstalateri, keramičari, stolari, električari, a koliko automehaničari?

Utisak je da se poslednjih godina kvalitetni električari "transferuju" poput dobrih fudbalera jer danas je, recimo, izuzetno teško da dobijete u trenutku kada vam zatreba, uslugu građevinaca, keramičara, vodoinstalatera ili instalatera centralnog grejanja.

"U pomenutim oblastima deficit je jako izražen, međutim manjak kvalifikovanih radnika se beleži svuda i poslodavci su primorani da se bore za kvalitetne kadrove na tržištu rada. Samim tim se i uslovi rada poboljšavaju čime se poslodavci trude da postanu poželjni kandidatima. Svakako među uslovima rada sem raznih beneficija, međuljudskim odnosima potpada i visina zarade pa se većina trudi da bude konkurentna na tržištu. Tako da na primer u IT sektoru beležimo prosek od oko 1.600 evra, dok ovako visoke zarade prate i vodoinstalateri, električari pa čak i šefovi kuhinje. Primera radi dešava se da određeni poslodavci nude odlične uslove poput oglasa za vodoinstalatera u kojem je nuđeno 240.000 dinara ili oglasa za električara u kojem je nuđena početna zarada od 150.000 dinara", objašnjava Turinski za Mondo.

Fale nam IT stručnjaci, ali i vozači

S obzirom da tržište informacionih tehnologija sve više raste i svake godine se otvara sve veći broj IT firmi, u Srbiji manjka stručnjaka iz ove oblasti, ali i pojedine zanatske pozicije beleže deficit.

"Najmanje prijava imaju svakako deficitarne oblasti poput raznih zanata i IT sektora. Opšte je poznato stanje u IT oblasti gde nedostaju stručni kadrovi viših senioriteta poput mediora i u najvećoj meri seniora. Do programera sa ovim senioritetima je jako teško doći i privući ih. Ista situacija važi i za zanatske pozicije poput vozača C i D kategorije, magacionera, ugostitelja i građevinskih radnika raznih profila. Veliki deficit svih ovih kadrova je direktan uzrok manjeg broja prijava", kaže Turinski.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR